Info
EVA BJÖRKLUND, VÅRD- OCH OMSORGSLÄRARE:

Jag vill skriva om människor och deras historier. Det finns många levnadsöden att berätta om. Jag vill belysa orättvisor och ifrågasätta beslut.

Debattera mera

Hon är reportern som blev lärare på vård- och omsorgsprogrammet och har skrivit läroböcker i ämnet. Nu vill hon skriva och debattera mera. Kursen gav Eva Björklund en puff i rätt riktning. Resultatet blev en artikel i Göteborgsposten.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag har tidigare jobbat som allmänreporter på en lokaltidning och skrivit två läroböcker inom vård och omsorg. Nu vill jag att skrivandet ska bli en större del av mitt liv igen. Jag vill skriva om människor och alla de historier de bär på. Verkligheten överträffar många gånger fantasin och det finns många levnadsöden som vill bli berättade. Jag vill belysa orättvisor och ifrågasätta beslut och åtgärder i olika sammanhang. Det är mycket som sker som många av oss inte kan förstå. Det vill jag förklara och hjälpa fler att förstå. Jag är oroad över alla fake news och trollfabriker och deras agendor. Först när man har kunskap i ett ämne kan man göra val utifrån fakta och inte hörsägen.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Nu utbildar jag elever som ska bli undersköterskor. Flera av mina elever läser med språkstöd, eftersom de är ganska nyligen har kommit hit, och det är fantastiskt att se hur både språket och kunskapen om vård och omsorg får dem att utvecklas och växa. Att komma till ett nytt land, till en annan kultur med andra regler och samhällsfunktioner kan vara jobbigt. Dessutom bär många med sig minnen från traumatiska händelser. Det gör att en del av dem har tappat fotfästet lite grann. Men att sedan möta dem ute på praktikplatsen och se den glädje, som finns och det beröm som många av dem får, är så stort. De återfår sin värdighet, även om identiteten kanske måste förändras när bagaren och polisen nu ska bli undersköterskor istället. Bemötandet och förståelsen från handledarna är ju också oerhört viktigt för att det ska bli bra och många är helt fantastiska. Just det här tror jag att många lärare känner igen – att det är så speciellt att se människor växa och att få vara en del av det. Att stötta och uppmuntra, visa och återkoppla och även lära av eleverna.

Vad utmärker en bra lärare?
Att vara trygg i sig själv och inte konflikträdd, det är bra egenskaper. En bra lärare bör också vara intresserad och uppdaterad i sitt ämne och tycka att det är roligt att förmedla kunskap och få eleverna intresserade. Att möta eleverna och skapa relationer är viktigt. Att kunna förstå när man som lärare ska pusha och när man ska strama åt tyglarna. Mina egna elever är vuxna med allt vad det innebär; familj, barn, föräldrar, extrajobb och olika problem som kan uppstå med CSN, Försäkringskassan och Migrationsverket. Besök hos tandläkare och läkare eller andra viktiga möten. När ska man gå in och styra upp och påminna om att utbildningen är på heltid utan att kränka och mästra? En bra lärare inspirerar.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Det är du som är lärare och ledare, men var ödmjuk och öppen så kan även du kan lära av dina elever. Håll dina kunskaper uppdaterade och förkovra dig i ämnena. Var personlig men inte privat. Lyssna på dig själv – det är lätt att ge för mycket och att bränna ut sig. Hitta balansen! Bonda med bra kollegor för stöd och samarbete.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Eva Björklund
JOBBAR SOM: vård- och omsorgslärare
SKOLA: Campus Mölndal
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Att träffa härliga kollegor från olika delar av landet och få bra feedback från dem och Anders.
SÄMST: Dålig uppkoppling i stugan.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: glädjen, gemenskapen, engagemanget och lusten. Väldigt givande dagar.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer