Info
MARIA ROSENBRING, GRUNDSKOLLÄRARE:

Bilden av läraryrket behöver nyanseras och spridas för att locka rätt människor till yrket. Att vara lärare är fantastiskt!

Mer om vardagslivet i skolan

Maria Rosenbring har jobbat som grundskollärare i tjugo år. Hon vill berätta om vardagslivet i skolan och om hur det är att vara lärare idag.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Att tycka mycket, framförallt i ett tryggt lärarrum är ganska enkelt. Men att göra sin röst hörd i det offentliga rummet är en helt annan sak. Så förutom att det lät som en fantastisk upplevelse och en chans att utvecklas, så hoppades jag få kunskap och självförtroende nog för att göra min röst hörd.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag vill se en mer nyanserad bild av skolan. Ofta känner jag inte igen mig i det som skrivs och debatteras. Man hör skräckhistorier och misslyckanden eller fenomenala, fantastiska saker. Men om vardagen, där mycket fungerar och där vi är glada över att gå till jobbet och skolan – varför pratar aldrig någon om det? Vi måste väl ändå vara i majoritet? Vilka utmaningar står vi inför och vad tänker vi behövs?

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är ett givande yrke att få arbeta med människor. Det är kreativt, skapande och fantastiskt att göra skillnad, både i det lilla för den enskilda eleven och i det stora för samhället. Ingen dag är den andra lik. Det är nya utmaningar och man måste vara på tårna hela tiden. Men belöningen är enorm, kärleken från eleverna, tacksamheten från föräldrarna och den största belöningen är ljuset i elevernas ögon av förståelse, nyfikenhet och stolthet.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare är en lärare som med engagemang och glädje är stolt över sitt yrke. En lärare som vill mycket och som tror på sig själv och sina elever. En lärare som har tydliga ramar och en öppenhet för att hitta lösningar. Flexibilitet tycker jag också är utmärkande för en bra lärare.

Ditt bästa råd till nya lärare?
Fundera över vilken typ av lärare du vill vara, hur vill du förhålla dig till ditt yrke och ditt uppdrag. Vad är viktigt för dig? När jag har haft studenter så har det blivit tydligt att det inte går att kopiera en lärarstil. Man kan inte bara ta på sig lärarrocken och köra, utan man behöver lotsas rätt för att hitta sin stil. Hitta sitt sätt att lösa problem och att undervisa. Vi handledare kan bara visa vårt sätt. Lärarkandidaterna måste få testa sig fram och hitta sig själva i lärarrollen.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Maria Rosenbring
JOBBAR SOM: grundskollärare, mentor i en årskurs 4
SKOLA: Slöingeskolan, Falkenberg
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2022
KURSBETYG:
BÄST: Alla fina samtal och medstipendiater.
SÄMST: Att det bara var fem dagar.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: A”Att skriva kräver mod” och att jag kanske ändå kan skriva.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer