Årets Lärarförfattare

DRÖMMER DU OM ATT BLI LÄRARFÖRFATTARE? Är du dessutom verksam, legitimerad lärare eller förskollärare? Då ska du skicka in ditt bidrag till oss. Den som utses till Årets Lärarförfattare får ett stipendium på 75 000 kr och ett bokkontrakt. Boken som ska skrivas är en lärorik bok för lärare – en bok där du delar din kunskap och dina reflektioner inom valfritt pedagogiskt område. Under perioden 1 april till 4 augusti 2024 tar vi emot synopsis och ett provkapitel för att på Bokmässan i Göteborg kunna presentera Årets Lärarförfattare 2024.

DU VÄLJER SJÄLV PEDAGOGISKT OMRÅDE ATT SKRIVA OM, men målet är att det ska bli en lärorik bok för lärare. Inte ett läromedel. Inte ett skönlitterärt verk. Se det som ett kollegialt lärande i bokform. Årets Lärarförfattare får ett stipendium som ska möjliggöra ett fokuserat skrivande, ett bokkontrakt och professionell coachning under skrivprocessen – från idé till färdig bok.

DU KAN LÄMNA IN DITT BIDRAG FRÅN DEN 4 APRIL och du skriver ett synopsis och ett provkapitel till boken du vill skriva. Det är viktigt att du paketerar synopsis och provkapitel i i en och samma pdf. Sista dag att lämna in ansökan 2024 är den 4 augusti.
Gör så här när du ansöker

ÅRETS LÄRARFÖRFATTARE är ett samarbete mellan Lärarstiftelsen och Lärarförlaget. En jury bestående av lärare, forskare och förlagskompetens kommer vaska fram stipendiaten.

SKICKA IN

senast den 6 augusti.

ANSÖKAN

är nu stängd. Nästa ansökningsperiod öppnar 1 april 2024.

29 sept 2023

presenteras stipendiaten.

LÄRARFÖRLAGET ger ut böcker för lärare och rektorer i skola och förskola. Förlagets författare är visionära pedagogiska förebilder som ger dig en blandning av teorier, framgångsrika arbetssätt och inspirerande tankar som utvecklar undervisning och lärande. Böckerna bygger på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.
Läs mer

Förskollärare Anna Thoresson blev Årets Lärarförfattare 2023! Läs mer

Möt jurymedlemmarna

De som bedömer inkomna bidrag och vaskar fram stipendiaten är lärare, forskare och förlagskunniga.

Alicia Eriksson
förskollärare, grundskol- lärare, speciallärare och förstelärare. Ledamot i regeringens professionsråd.

Inger Eriksson
professor i pedagogik, författare, redaktör för tidskriften ForskUL.

Rickard Forss
gymnasielärare i matematik och fysik, civilingenjör, tilldelades Ingvar Lindqvistpriset 2023 av Vetenskapsakademin.

Maria Wiman
lärare i svenska och SO på högstadiet, kolumnist, debattör och författare, Sveriges bästa lärare 2019.

Anna Maria Thunman
förlagschef, lärare i svenska och religionskunskap på gymnasiet.