För dig som lärare

Hej lärare! Vi vill bidra till att du får möjlighet att utvecklas i din yrkesroll och det försöker vi göra på lite olika sätt. Det handlar bland annat om kompetensutveckling och utveckling av undervisningen genom stipendier som du kan söka. Det handlar också om pedagogisk forskning som du kan ha användning för i din vardag. Vi vill också gärna dela med oss av våra initiativ kring läsning och utbildningshistoria.

Mer läsvärt

HÅLL DIG UPPDATERAD. I våra sociala kanaler påminner vi om när det är dags att söka stipendier, publiceras rapporter och bjuder in till seminarium. Följ oss gärna här:

KAN DU DIN HISTORIA? Vi har samlat på oss fakta kring både utbildningshistoria och lärarnas historia. Här kan du läsa mer:
Utbildningshistoria
Lärarnas historia

LYSSNA OCH INSPIRERAS!
Lyssna på podden Lärare & forskning. Forskare och lärare tar upp ett specifikt ämne och diskuterar hur undervisningen kan förbättras i just den frågan.

NY PEDAGOGISK FORSKNING
I tidskriften Forskul publiceras verksamhetsnära forskningsprojekt. Här får du ta del av både teori och praktik för att utveckla din undervisning.

ALLT OM LÄSNING
Hur kan man få barn och ungdomar att läsa mer? Vi jobbar kontinuerligt med läsfrämjande åtgärder som vi gärna delar med oss av.

Stipendier som du som lärare kan söka

SKRIV SÅ ATT DET HÖRS!
Vill du höras och synas i skoldebatten? Vill du förändra bilden av läraryrket? Sök stipendiet Lärare skriver. Stipendiet omfattar kurs och resa, mat och husrum under en sommarvecka på folkhögskolan Biskops Arnö.

HEJ ALLA IDÉRIKA LÄRARE!
Har du och dina kollegor en ny idé om lärandet i skolan? Banbrytande tankar om en helt ny undervisningsmetod eller hur ni ska hantera en undervisningsutmaning som ni behöver ekonomiskt stöd för att genomföra? Sök stipendiet Innovativt lärande!

BÄSTA RECEPTET FÖR ATT LÄRA NYTT?
Om du och dina kollegor har en idé om ett utvecklingsprojekt kopplat till hem- och konsumentkunskap, så ska ni söka det här stipendiet. Det handlar om att utveckla undervisningsmetoder som ska lyfta och utveckla lärandet i ämnet.

EXTRA SKRIVTID TILL FORSKNINGSPROJEKTET
Är du forskarstuderande, licentiat eller doktor och behöver extra skrivtid? Då är det här stipendiet något för dig. Det ger dig sammanhängande och ostörd skrivtid på Fjällgården i Åre och möjlighet till utbyte med andra forskare.

LÄRARE INOM TEKNIK ELLER EKONOMI SÖKES!
Nu söker vi kreativa nytänkare inom teknik eller ekonomi. Det här stipendiet ges till projekt- eller utvecklingsarbete där du, tillsammans med dina kollegor, jobbar fram nya pedagogiska undervisningsmetoder inom teknik och/eller ekonomi.

DRÖMMER DU OM ATT BLI FÖRFATTARE?
Är du sugen på att skriva en lärorik bok för lärare? En bok där du delar med dig av dina kunskaper inom valfritt pedagogiskt område och bidrar med dina reflektioner. Sök då stipendiet Årets Lärarförfattare.

VILL DU UTVECKLAS SOM LEDARE?
Stipendium som ska stötta dig som fackliga ordförande och din fortsatta utveckling när det gäller ledarskap. Du som är facklig ordförande och medlem i Sveriges Lärare kan söka stipendiet. Två stipendiater utses varje år.

TILLFÄLLIGT EKONOMISKT STÖD
Till dig som lärare och grundlärarstuderande som har hamnat i en svår ekonomisk situation. Då kan du söka hjälp i form av ett tillfälligt ekonomiskt stöd för till exempel tandvård eller glasögon.
 

KUNSKAPSLYFT FÖR SKOLANS DEMOKRATIARBETE
En möjlighet att utveckla arbetet kring fred, demokrati och mänskliga rättigheter för hela skolan. Skolornas Fredspris innehåller både utbildningsinsatser och ett resebidrag.

Stipendier som du kan få – men inte söka

STORA LÄSPRISET
Stipendium för dig som är lärare och jobbar med läsfrämjande åtgärder för barn och unga. Sammanlagt delas 600 000 kronor ut till fyra olika grupper och ålderskategorier, från 0–25 år.

LÄRARSTIFTELSENS FORSKARPRIS
Pris om 100 000 kronor till forskare för framgångsrika insatser inom det pedagogiska området, som har betydelse för undervisningens utveckling och/eller lärarkåren.