Info

SANDRA VARGBOM, HÖGSTADIELÄRARE:

Det tar tid att bli lärare. Mitt råd är att ge dig själv tid att utvecklas, på samma sätt som du gör för dina elever.

Mot ett bättre skrivande

För högstadieläraren Sandra Vargbom var skrivarkursen ett träningsläger för att bli en bättre skribent. Målet är att göra sin röst hörd i skoldebatten.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
För att jag behöver öva på att skriva. Inget kommer av sig självt, man måste ge sig själv tid att öva och träna. Här såg jag min chans, att få starta en resan till att bli en bättre skribent

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag kan förstå att många har åsikter om skolan, eftersom alla har gått i skolan och har erfarenheter från sin egen skoltid. Problemet är att det är många som vill lägga sig i hur skolan ska se ut, trots att de inte vet hur den fungerar idag. Det är ungefär som att fråga en elektriker om hur man opererar bort en blindtarm. Därför behöver lärarnas röster höras mer i debatten. Vi lärare möter elever varje dag och ser vad de och skolan behöver.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Du måste lära dig kommunicera, både med den enskilda människan och gruppen. Dina ämneskunskaper är förstås viktiga men också hur du förmedlar dem. Det är du som visar vägen för eleverna att vilja lära sig nya saker, saker som de ha nytta av för resten av livet.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare har elevernas förtroende, då vågar man som elev både lyckas och misslyckas. Hen Läraren visar vägen och eleverna förstår att det material och de uppgifter som läraren ger dem är sådant de behöver för att lyckas.

Ditt bästa råd till nya lärare?
Våga testa saker och få inte panik om varje lektion inte blir perfekt. Första året som lärare känns det ofta som att man inte har koll, trots att man har det ändå. Det tar tid att bli lärare och jag råder alla att ge sig själv tid att utvecklas, på samma sätt som du gör för dina elever.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Sara Vargbom
JOBBAR SOM: högstadielärare i fysik, matte och teknik
SKOLA: Nyboskolan, Tibro
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Kursledaren och det härligt blandade gänget. Att få tid till just att skriva en hel vecka på inspirerande plats.
SÄMST: Att man inte får göra det igen men samma grupp och kursledare.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Att ta mig själv tid att skriva i vardagen. Inget kommer av sig självt utan man måste ta sig tiden att träna, bara göra. Alla minnen från dessa dagar kommer ligga varmt om hjärtat.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
På plats
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer