Info
JESSICA SCHEDVIN, SVA-LÄRARE:

Vi har ett ansvar att visa att vår yrkeskår inte ska användas som en vindflöjel, som drar dit de politiska vindarna blåser.

Mentorskap ger värdefull kunskap

Jessica Schedvin är lärare i svenska som andraspråk. Hon råder alla kollegor att skaffa sig mentorer för att bolla och diskutera med. Det är värdefullt under hela yrkeslivet.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Som lärare tycker jag att vi har ett ansvar att göra oss hörda. Visa att vår yrkeskår inte ska användas som en vindflöjel, som drar dit de politiska vindarna blåser. Det är ofta skolan och lärarna som ska lösa alla problem i samhället. Jag hoppas kunna bidra till att bilden av oss lärare nyanseras. Visa att vi inte är ett politiskt verktyg, utan människor som gör ett fantastiskt arbete. Det måste vi bli bättre på att berätta.

Vad är så speciellt med läraryrket?
I mitt jobb får jag se människor bygga upp sin identitet i Sverige genom språkinlärning. Det är fantastiskt att lära känna en ny person genom att följa den processen, från det första ordet på svenska till att eleven kan konversera och visa mer av sin personlighet. Mina elever är på nybörjarnivå när de kommer till min klass, men trots det har vi djupa diskussioner om allt mellan himmel och jord. Jag lär mig så mycket av mina elever och det är speciellt.

Ditt bästa råd till nya lärare?
Skaffa mentorer! Hugg tag i dina lärarförebilder och bolla idéer, tankar och ta del av deras erfarenheter. Och släpp inte taget. Jag har varit verksam som lärare i snart sju år och jag har fortfarande mina mentorer kvar. Vi mejlar, fikar och bollar när det behövs, nu mer sällan än när jag var ny lärare. Jag är så tacksam över att de har handlett mig genom många onödiga problem och puttat mig i rätt riktning när jag har varit osäker.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Jessica Schedvin
JOBBAR SOM: SVA-lärare på SFI
SKOLA: SFI Kista
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2022
KURSBETYG:
BÄST: Viljan och satsningen på lärare. Jag tror (tyvärr) inte vår kår är bortskämda med att få tid för reflektion och skrivande, i en fantastisk miljö på Biskops Arnö dessutom!
SÄMST: På gott och ont fortsatte jag leva i skrivardimman i en vecka till efter kursen! 😉
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Vikten av att lärare syns och hörs i debatten. Vi har en viktig uppgift där.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer