Info
CLARA LINDQVIST, BITRÄDANDE REKTOR:

Vi som arbetar i skolan borde bli bättre på att synas i debatten!

Inledningen är viktig – punkt slut

Clara Lindqvist for över Östersjön för att lära sig slå an tonen i den första inledande meningen och att lära sig sätta punkt. Hon är biträdande rektor och en av våra finska stipendiater, som utses av Svenska folkskolans vänner i Finland.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Jag sökte stipendiet för att jag skriver mycket och skulle gärna vilja skriva mer om just skolan och vad som händer i skolan i dag. Jag skulle också vilja lära mig att skriva bättre, rent tekniskt. Jag vill kunna uttrycka mig i skrift om angelägna saker i skolan av idag.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Vi som arbetar i skolan med elever borde bli bättre på att synas i debatten! Jag vill ge en inblick i lärarens och rektorns arbete. Den offentliga debatten präglas av elevers och vårdnadshavares bild av skolan och det är inte alltid att vi som jobbar i skolan känner igen oss. Det finns ju mer att tänka på än just det som skrivs, men samtidigt är det svårt med tystnadsplikten som binder oss.

Hur har kursen utvecklat ditt skrivande?
Den har lärt mig att kritiskt granska det jag har skrivit, att vara uppmärksam på första meningen, då den sätter prägel på resten av texten. Och att alltid kolla om man kan stryka sista stycket, att leta efter upprepningar och uttryck som använts ofta. Kort sagt: jag har lärt mig att förenkla min text. Det har även varit väldigt hälsosamt att få feedback på det man skrivit och att kunna ge feedback tillbaka.

Hur tänker du arbeta vidare med ditt skrivande efter kursen?
Jag funderar på hur och var jag ska publicera det jag har skrivit. Kanske i Lärartidningen i Finland? Men jag ska absolut fortsätta att skriva, det gav mig mersmak.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Clara Lindqvist
JOBBAR SOM: biträdande rektor
SKOLA: grundskolan Norsen, Helsingfors
BETYG PÅ KURSEN:
BÄST: Det är den bästa kurs jag deltagit i. Allt fungerade.
SÄMST: Inget.
DET HÄR TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Diskussionerna och råden av kursledaren Anders. Den långa promenaden till badstället. Korna som råmade och landskapet som var såå vackert.

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer