Info

MARIA GUSTAVSSON, SPECIALPEDAGOG:

Genom skrivandet vill jag utveckla min specialpedagogiska förmåga för att kunna medverka i ett främjande och förebyggande arbete med elevhälsa.

Jakten på berättarrösten

Akademiska texter är ofta ganska torra och trista. Och sådana har specialpedagogen Maria Gustavsson skrivit många. Genom stipendiet Lärare skriver såg hon chansen att hitta sin egen berättarröst i en friare uttrycksform.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Efter flera år av akademiskt skrivande vill jag bli bättre på att uttrycka mig i skrift. Jag vill hitta min egen berättarröst och träffa andra människor från skolvärlden som också har ett intresse av att skriva.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag vill kunna skriva så pass bra att mina texter kan publiceras. Jag vill förmedla en nyanserad bild av skolans problem men också visa möjligheterna. I pandemins fotspår har skolans enorma betydelse blivit tydligare. Det är en bra utgångspunkt för en ny debatt i skolfrågan. Jag vill helt enkelt synliggöra skolans möjligheter.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare ser sig som en del i ett sammanhang. Vissa lärare framhäver dock sin autonomi. Men ensam är absolut inte stark. Skolans uppdrag är så komplext att samverkan behövs. En bra lärare ser både sina möjligheter och begränsningar och vågar be om hjälp. Reflektion är en mycket viktig förmåga.

Ditt bästa råd till nya lärare?
Var öppen mot både kollegor, elever och vårdnadshavare. Dessa relationer är otroligt viktiga och i samtalen kan ge värdefull information. Våga också ta emot konstruktiv kritik. Då finns det möjlighet utveckla självkännedom som kan ge styrka i ditt ledarskap.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Maria Gustavsson
JOBBAR SOM: specialpedagog
SKOLA: Grindtorpskolan, Gnesta
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Allt.
SÄMST: Ingenting.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: En insikt om att se möjligheter i skrivandet istället för att lära mig skriva.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
På plats
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer