Info
MOJA LADVELIN, LÄRARUTBILDARE OCH LEKTOR:/h6>

I en global värld kan man inte enbart ha tilltro till teknik och tillväxt. Vi behöver fler mänskliga möten i dagens skola.

Mer meningutbyten mellan lärare

Lektor Moja Ladvelin är stipendiat från SFV, Svenska folkskolans vänner i Finland. Hon förordar mer kommunikation och diskussion lärarna emellan och tror att det skulle vara bra för skolans framtid.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
För det första så inspirerades jag väldigt mycket av tanken att SFV (Svenska folkskolans vänner i Finland) beviljar medel för mig som lärare för att få tid att skriva. Den tanken värmer. Jag sökte stipendiet främst för att jag, i min vardag som gymnasielärare, inte hittar tiden för att utveckla mitt eget skrivande. Den här möjligheten erbjöd en lösning och jag vågade skicka in en ansökan. Jag tror också starkt på att vi behöver flera röster i den offentliga debatten, inte minst lärarnas röster.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag hoppas kunna bidra med texter som handlar om skolan. Jag hoppas också att de texter som lärare skriver ska få mer utrymme i offentligheten, eftersom skolan har en så viktig roll i samhällsbygget. Idag saknar jag ett forum i Svenskfinland där lärare från olika stadier och från olika inriktningar/ämnesområden möts. Det finns en hel del Facebook-grupper, men dessvärre är de ofta för en och samma målgrupp. Jag tror att till exempel modersmålslärarna skulle må bra av att diskutera och debattera med såväl klasslärare som matematiklärare, att lärare i Österbotten skulle ha utbyte med lärare i Nyland och att nya utexaminerade lärare skulle ha utbyte med mer erfarna lärare. Om Finland ska klara sig i framtiden måste vi satsa ytterligare på skola och utbildning. Att vi verksamma lärare samtalar om skolan, om vart den är på väg och om vi är nöjda med riktningen.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Jag tror att läraryrket är mera än ett yrkesval. Jag är övertygad om att jag har världens bästa jobb eftersom det inte finns något annat som jag skulle vilja syssla med. Mitt ämne kräver ständigt perspektivbyte och att man måste vara alert på hur texter och deras funktion förändras över tid och rum. Jag gillar den dynamiken. Det allra bästa är att man får umgås med framtiden, med underbara ungdomar. I mitt jobb får jag ständig föra en dialog och samtidigt lära mig nya saker, varje dag. Det är ett perspektivbyten som heter duga.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Moja Ladvelin
JOBBAR SOM: lärarutbildare, lektor i modersmål och litteratur och svenska som andraspråk
SKOLA: Vasa övningsskolas gymnasium, Åbo Akademi
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 26, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Samvaron med andra skrivande lärare och att få tid för att skriva. Biskops Arnö som plats för detta ändamål är väldigt fint!
SÄMST: Det fanns inget jag ogillade.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Alla fina möten med jättetrevliga kurskompisar!

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
På plats
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer