Info
INGER CARLONBERG, REKTOR:

Min uppgift och min kraft är att väcka elevens lust, eftersom kulturskolan är helt frivillig. Eleven måste vilja!

Skrivstart för kulturskolan

Rektor Inger Carlonberg har många års erfarenhet från skolans värld. Nu vill hon berätta och synliggöra kulturskolans viktiga uppgift. Skrivarkursen på Biskops Arnö var en bra början.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Att skriva har alltid varit en lustfylld aktivitet i mitt liv. Efter bästa förmåga har jag försökt att inkludera skrivandet som en naturlig del av mina arbetsuppgifter, men jag har aldrig gått en skrivarkurs. När jag snubblade över annonsen om Lärarstiftelsens stipendium så tog jag chansen. Jag har jobbat länge som både lärare och skolledare och sett mycket spännande ske. Nu längtar jag efter att få utveckla och renodla mitt skrivande så att det kommer till användning.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Generellt vill jag främst berätta och beröra. Det känns angeläget att synliggöra människor och händelser som inte syns. Kulturskolan, som är mitt område, har stor betydelse för barn och unga i Sverige. Den är nationellt förekommande men kommunalt reglerad. Den är inte lagstadgad som övriga skolformer och ifrågasätts ofta när ekonomin krymper. Värdet och betydelsen av skolans särart behöver ständigt aktualiseras och yrket kulturskolelärare synliggöras.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Läraryrket håller dig alert och nyfiken. Varje dag går du till en magisk mötesplats. Ibland suger det kraften ur dig, men för det mesta är det en spännande äventyrsresa. Här möter du och förenas med barn och unga för att utforska lärandets hemligheter.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Fyll din ryggsäck med bra verktyg som till exempel välgrundade metoder, vetenskapliga- och erfarenhetsmässiga byggstenar. Ha tålamod, uppfinningsrikedom och innerlig kärlek till eleverna. Underhåll dina nätverk och skaffa dig tre mentorer: en erfaren pedagog, en nybliven pedagog och ett barn i lämplig ålder som guidar dig rätt i barnens värld. Och förbered dig sedan på ett riktigt äventyr.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Inger Carlonberg
JOBBAR SOM: rektor
SKOLA: Kulturskolan i Solna
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 26, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Avskildhet i vacker miljö och tid för att fokusera och utveckla skrivandet. Underbara kompisar som sporrade i arbete och lek – vad roligt vi hade! Håkan sporrade oss alla att prestera på topp. Personligheter som bjöd på sig själva, så mycket skratt och svett. Jag lärde mig väldigt mycket.
SÄMST: Att veckan tog slut så fort och att det inte finns någon naturlig fortsättning. Och att vi inte lyckades få Sverige att slå Ukraina i åttondelsfinalen i EM, trots ivrigt hejande!
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Konstruktiva och kritiska verktyg som hjälper mig i mitt skrivande i kombination med en stor lust att fortsätta skriva och utvecklas.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
På plats
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer