Info
MALIN FAGERSTRÖM, FÖRSKOLLÄRARE & FÖRESTÅNDARE:

Hur skapar vi bäst förutsättningar för barn att utvecklas till levnadsglada människor med sunda värderingar och framtidstro?

En bra skola ger goda samhällsmedborgare

Internationellt utbyte på Lärare skriver. Förskollärare Malin Fagerström var en av två som fick stipendiet av Svenska Folkskolans vänner i Finland. Vilket samhällsansvar har skolan? Och hur skapar vi bra förutsättningar för unga idag? Det vill hon att skoldebatten ska handla om.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Jag älskar att skriva. Skrivandet är en spännande och kreativ process, som på förhand aldrig kan vara exakt förutbestämd. Ord föder ord som blir till ett flöde. Ibland kan man i efterskott till och med bli förvånad över något man skrivit. Att skriva är ett sätt för mig att ge uttryck för mina tankar och åsikter. Stipendiet gav mig en chans att utvecklas och gå vidare med mitt skrivande.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag vill förmedla det jag möter och känner in hos barn och unga i samtiden. Hur kan vi utveckla samhället för att möta dessa individer i förskolan och i skolan? Hur skapar vi bäst förutsättningar för få dem att utvecklas till levnadsglada människor med sunda värderingar och framtidstro? Hur kan skolan hjälpa till att skapa samhällsmedborgare som tänker självständigt, är handlingskraftiga och villiga att samarbeta och redo att skapa förändring för en bättre värld i framtiden?
I mitt skrivande vill jag ta upp aktualiteter med nyhetsvärde som i bästa fall engagerar läsarna och väcker debatt. Allt som bidrar till en positiv avkastning och samhällsutveckling och som gynnar det stora hela och som förespråkar en hållbar utveckling.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Var dig själv. Var passionerad, visa dina elever att du älskar ditt yrke och att du är där för för deras skull. Var modig och våga stå upp och engagera dig i de barn och unga som du möter. Jobba för att skapa delaktighet, gemenskap och glädje i klassrummet/skolan. Var ärlig, rättvis och sann i ditt bemötande. Var nyfiken och utveckla ständigt dig själv som lärare och människa. Sträva till att vara en god förebild, värdig dina elever. Ha tillit, problem är till för att lösas. Ta vara på dina krafter. Var med om att bidra till ett fungerande kollegium som stöder och hjälper varandra.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Malin Fagerström
JOBBAR SOM: förskollärare och föreståndare
SKOLA: Lekskolan Gryningen, Helsingfors
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 26, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Alla fina människor, personligheter och möten. Alla samtal, diskussioner, utbyte av varandras texter, tankar, erfarenheter och idéer. Att få tid för sitt eget skrivande! Miljön!
SÄMST: Att kursen tog slut.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Inspiration, gemenskap och glädje. Vikten av rätt mängd tecken 😉

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer