26 november 2020 | Ann-Charlotte Eriksson

Att drivas av en idé

Läs vår blogg. Nu är det Lärarstiftelsens vice ordförande Ann-Charlotte Erikssons tur att ta över stafettpinnen.

Att få en idé och att börja förverkliga den är en fantastisk kraft för människor. Det ger mening och glädje i livet. Det är en kreativ kraft samtidigt som det är en viktig känsla av att förändring är möjlig. Våra idéer påverkas självklart av det sammanhang vi befinner oss i.

Jag växte själv upp precis bredvid den då helt nyöppnade lärarhögskolan i Malmö. Det var ont om bostäder. Min familj hyrde ut ett rum och där bodde först en metodiklektor och senare en lärarstudent. Så kom jag som liten flicka att möta skolans värld. Jag mötte nya vuxna att leka skola med. De lärde mig läsa och räkna. Jag minns deras engagemang och jag fick erfara den kraft de bar på i sina ganska radikala idéer, om ny pedagogik och kunskapens betydelse för alla. Att de var radikala, förstod jag förstås inte då!

Senare när jag gick ämneslärarutbildningen fick jag gå samma skola som jag växte upp bredvid. Jag fick då åter möta den metodiklektor som bott hos oss och jag kunde få en kaffe hos mina föräldrar 😊.

Idén om jämlika möjligheter till utbildning med ett starkt bildningsideal, har på många sätt gjort mig till den jag är. Jag tror starkt på allas lika värde, på demokrati och att förstå saker i sitt sammanhang, att få tänka kritiskt.

Lärare har genom historien drivits av idén att alla elever ska få en god utbildning. De har haft en vision om att elever ska få med sig kunskap och verktyg för att kunna skapa en bättre värld att leva i. Metoden – vägen dit – förverkligandet av idén, har sett olika ut. Att drivas av en idé ger mening, kraft och glädje!
Det ger kraft också i en pandemi.

Läs nästa inlägg här