28 oktober, 2022 | Johan Karlsson

Karlssons korståg mot särskrivningar

Undertecknad fritidslärare har genom åren utvecklat en grav allergi mot särskrivningar. Risken för feltolkningar är uppenbar. I cykelaffären vill du inte ha hjälp av deras kassa personal, utan kassapersonal. En sjuk sköterska på Centralsjukhuset Kristianstad bör nog uppsöka en annan sjuksköterska för omedelbar vård. Rök fritt kan få en helt annan utgång än uppmaningen rökfritt, och så vidare.

En anledning till detta är säkert engelska språket, som skriver isär. En annan är dryga mobiler som inte gör det lätt att i all hast skriva ihop orden. Men datorers förbaskade “stavningskontroll” är nog den värsta boven i dramat. Tro fasen att elever inte vågar behålla sina fina ihopskrivningar med foge-s och foge-e när orden på nolltid blir understrukna med rött sicksackmönster på helt falska grunder. Eleven vill för allt i världen inte riskera att göra fel. Tänk om färgen hade varit uppmuntrande grön istället?
Hur ska skrivsugna elever kunna lära sig att skriva ihop orden när vuxna särskriver som om det inte fanns en morgondag? Ingen lätt nöt att knäcka. På skollunchen blir det segregerad pasta och skink gratäng när den istället borde förenas i en enhetlig och inkluderande pasta- och skinkgratäng.

Skräckexemplen är tyvärr många. Kolla in bilden från en stor affärskedja. Jag vet inte riktigt vad som är värst: A) Att skyltmakarna inte ens är konsekventa i sitt särskrivande eller B) Att killar inte förväntas fnittra?
Vi måste omfamna det ljuvliga i att skriva ihop orden och säga till våra elever att det är helt okej, och till och med lysande. Vi måste exemplifiera med aslånga och jättefåniga substantiv som tar alla med storm: Clownskoleuttagningsanalytiker. Och där kom den röda
understrykningen som ett brev på posten! Clownskoleuttagningsanalytiker. För helskotta…

Tack för stunden i rampljuset som gästbloggare. Och glöm inte: Fritidshemmet (inte fritids hemmet) är en oas av möjligheter. Se till att fånga dem och gör det där lilla extra. Det utvecklar barnen.

Kort om skribenten:

Johan Karlsson är en 39-årig lärare i fritidshem och filmvetare som älskar bakad potatis, fantastiska foge-s och rimsekvenser med flyt. Han har ett förflutet som krönikör, schackspelare och medlem i Skrivarklubben i Blekinge. Hans roliga barnboksdebut, ”Ensam på fritids”, handlar om modige Melvin som måste försvara sitt fritidshem mot korkade datortjuvar. Den planeras komma ut i december på Idus förlag. Hans e-post är formsvacka.humor@gmail.com