31 mars | Ditte Skoglund

När poletten trillar ner!

“Varför är du lärare?”. En ganska vanlig fråga. Jag tror inte att någon lärare någonsin svarat på den frågan med orden “för att jag älskar att fylla i matriser” eller “för att det är så roligt att kopiera och laminera”. Nej, vi blir såklart lärare för att vi vill lära ut.

Lisa, som ni kanske läste om i mitt första blogginlägg, brukade säga att det inte finns något annat yrke som kan ge sådana kickar. Det ligger något i det. När en elev tar steg framåt och man bokstavligt talat kan se i hens ögon att “poletten trillar ner” då pirrar det liksom till i magen på mig. Jag blir rörd, stolt, får en kick.

Jag fick ett sms från en kompis i somras där hon skrev att “jag har tänkt på en sak. Alltså, ditt jobb är att lära barn att läsa. Fatta vilken grej liksom. Du lär dom läsa! Det är ju hur stort som helst!”. Jag kommer ihåg att jag skrattade till först, men snart övergick min glädje i stolthet. Det är faktiskt hur stort som helst. Och jag tror inte att jag reflekterar över det tillräckligt ofta.

I min första klass hade en elev det kämpigt med läsningen, en dag läste han en mening högt och hela klassen utbrast i en spontan applåd. Även de insåg hur stort det var och fick ta del av den där magiska kicken. Eleven var stolt som en tupp och jag minns fortfarande hur jag ville springa runt och berätta för alla om dels att hen läst en hel mening för första gången och dels om vilken underbar och stöttande grupp jag hade. Ni ska veta att vi hade slitit, hen och jag. Vi hade kämpat. Nu fick vi skörda, båda två.

Lärare lär dagligen elever runt om i landet och världen att läsa, skriva, räkna, analysera, bli allmänbildade, våga ställa frågor, bli demokratiska medborgare, om rätt och fel, prata engelska osv osv. Listan kan göras enormt lång. Vi vet att läraren är den enskilt viktigaste faktorn för att elever ska lyckas med sin skolgång. Det är ett enormt ansvar, men det vilar inte enbart på oss utan vi delar det med huvudmän och politiker som måste ge oss rätt förutsättningar för att kunna lyckas med vårt uppdrag. Vi kan uträtta stordåd i skolans värld.

Varför är du lärare? För att mitt jobb är att lära barn att läsa. Fatta vilken grej.

Kort om skribenten:

Ditte Skoglund är lärare för åk 2–3 på Fridaskolan i Helsingborg. Hon är utbildad grundskollärare och är svenska som andraspråk-/SFI- och idrottslärare samt läst specialpedagogik och genusvetenskap. Hon sitter också i förbundsrådet för Lärarförbundet. Hon är även ett stort Arsenal-fan.