Info
THERESE ÖSTERLING, MELLANSTADIELÄRARE:

Läraren måste vara närvarande i nuet, för att få varje lektion och varje elev att utvecklas maximalt.

Vill sätta ord på lärarens vardag

Therese Österling vill skriva om vardagslivet i skolan. Utifrån lärarens perspektiv. För uppdraget att vara lärare är både stort, viktigt och mångbottnat.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag sökte för möjligheten att sätta ord på de tankar som läraryrket innebär. Genom att skriva blir själva uppdraget tydligare. Och uppdraget är stort och mångbottnat. Att vara lärare innebär att vara närvarande i nuet, för att få varje lektion och varje elev att utvecklas maximalt. Det finns mycket allmängiltligt skrivet om skolan, men jag vill åstadkomma en mer personlig text om skolan. På ett plan är det också en politisk handling att vara lärare och detta har blivit tydligare under de senaste åren.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det speciella med yrket är att man verkligen, på djupet, kan göra skillnad för människor. Det måste man förstå. Man har heller aldrig tråkigt. Att få leda tankar och samtal mot nya mål och insikter och med med unga människor är speciellt.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare tar ansvar för gruppen, arbetsklimatet, utvecklingen och uppföljningen. En bra lärare kan leda och lyssna. Du måste vara genuint intresserad av samhället, språket och unga människor. Eller som en av mina didaktiklärare sa till oss i slutet av utbildningen; ”ni måste älska de jävlarna”. En bra lärare måste älska sitt yrke, älska varje lektion och varje elev.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Led arbetet i klassrummet. Ha målen tydliga och se till att eleverna förstår. Lämna inte eleverna ensamma i lärandet. Hitta kollegor att fråga, att ta stöd av och ha kul med. Samarbete är A och O.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Therese Österling
JOBBAR SOM: lärare i SO och svenska som andraspråk
SKOLA: Sundbyskolan i Spånga
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Deltagarna och läraren.
SÄMST: För kort kurs, hade gärna stanna en vecka till.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Modet att skriva och nya vänner.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer