Info
SARA WAGNER SWAHN, GRUNDSKOLLÄRARE:

Var glad, positiv och pröva! Men var inte för ambitiös. Det viktigast är inte att hinna rätta alla matteböckerna. Det viktigaste är kanske samtalen i korridoren.

Hon som skriver och stryker och blir krönikör

Sara Wagner Swahn har något att berätta. Hon skriver. För långt. Stryker. Hon räknar till 1500 tecken med blanksteg. Stryker igen. Hyvlar bort det sista. Sådär. En krönika blir resultatet. Och hon blir krönikör Alingsås tidning på köpet.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag har länge funderat på någon form av skrivarkurs. Det finns så många tankar och ideér som behövde struktureras på ett ordnat sätt. Jag vill skriva texter som inspirerar andra att välja just läraryrket. Det hörs inte så ofta i debatten, vilket roligt och utmanande jobb det faktiskt är. Istället hör man mer om de jobbiga delarna, om utslitna kollegor och hög arbetsbelastning. Och visst finns det. Men det finns också mycket glädje.
Under kursen hoppades jag komma igång med en text som skulle kunna inspirera och glädja andra. För vem har inte en författardröm?

Vad är så speciellt med läraryrket?
Variationen! Ena dagen kan man känna sig som en urvriden disktrasa och nästa dag flyger man fram som på små moln. Ena dagen träffar man målet med siktet och känner att eleverna verkligen svarade upp på det man tänkte att de skulle lära sig, medan andra dagar hamnar siktet väldigt långt bortom måltavlan. Charmen är att man kanske träffade på något annat viktigt ämne istället. Man vet aldrig hur dagen blir, för man vet aldrig vad man får för respons av eleverna.

Vad utmärker en bra lärare?
Flexibilitet och stor inkänningsförmåga. Att man känner hur långt man kan pressa och låta en elev prestera. Och när man ska backa och ge utrymme för andra alternativ. En bra lärare är någon som är prestigelös och som gillar eleverna. Och som visar det. Lyssnar på dem. En som är ”strängsnäll”, som mina elever säger. Någon som är tydlig med vad som gäller och vad som förväntas av dem, men som inte är auktoritär. En omhändertagande ledare helt enkelt.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Var glad, var positiv och pröva! Om det går det fel – pröva något annat nästa gång. Se till att alla elever har blivit sedda någon gång under dagen. Det kan vara svårt ibland men att hälsa vid dörren är ett enkelt knep.
Finns det elever som tar plats, lyssna på och försök klura ut varför. Glöm inte bort alla blyga och tysta elever. Det är inte lätt. Men lyckas du är det mödan värt.
Var inte för ambitiös. Det är kanske inte viktigast i världen att hinna rätta alla matteböckerna Det viktigaste är kanske samtalen i korridoren. Planera inte minut för minut. Det håller ändå inte. Våga improvisera. Läs på ämnet så mycket att du kan föra ett bra samtal om det, men kan du inte alla svaren så gör det ingenting. Ta istället reda på svaren tillsammans med eleverna. Då visar du också nyfikenhet att du också vill lära dig.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Sara Wagner Swahn
JOBBAR SOM: lärare årskurs 4–6
SKOLA: Lena skola, Vårgårda kommun
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Att få träffa kollegor från olika delar av landet och utbildningsväsendet. Att få dela erfarenheter samtidigt som man får tid att utveckla sitt skrivande och sätta ord på sina tankar.
SÄMST: Att veckan gick så fort.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Känslan av gemenskap och tron på mig själv. Att jag kan ha något intressant att berätta som andra kan vilja läsa.
Här beskrev Sara sin vecka på Biskops Arnö
Läs också Saras blogg

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer