Info

PETER HABBE, GYMNASIELÄRARE:

Ge dig själv några år utan alltför stora krav. Läs sedan mer didaktik och pedagogik. Då förstår du allt du lärde dig på lärarutbildningen.

För skrivandet – mot oskrivna blad

Gymnasieläraren Peter Habbe har skrivit länge och långt. Däribland flera debattartiklar. Och nu tänker han skriva ännu längre. Kanske samlar han alla texterna till en bok så småningom.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Under många år har jag förkovrat mig i didaktisk och pedagogisk litteratur och skrivit debattartiklar och längre sammanfattande texter. I min dator har jag många texter som jag skulle vilja sammanställa och stöpa om i bokform. När jag förstod att man under fem dagar kunde förkovra sig i skrivandets konst så kunde jag inte låta bli att söka.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Oj! Det är nog komplexiteten. Det handlar inte bara om att vara didaktisk expert eller expert i ämnet. Det handlar också om att veta hur människor samspelar i ett klassrum.
Samtidigt måste man bygga tillitsfulla relationer till människorna, eleverna. Det är viktigt att de känner att det är positivt att visa att de inte kan. Det är ju hela skolans poäng, de är ju i skolan för att lära sig. Läraryrket är ett så extremt kreativt yrke.

Vad utmärker en bra lärare?
Ett kännetecken för en bra lärare är insikten om hur mycket mer det finns att lära. Både när det gäller ämneskunskap, didaktik och samspelet med eleverna. Lyhördhet och envishet är viktiga egenskaper. Att våga göra fel, göra om och göra fel igen.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Studera didaktisk och pedagogisk litteratur, gärna efter att du har arbetat några år. Då kommer du att se relevansen i teorierna, kunna utveckla dem och använda dem i din egen undervisning.
Försök samarbeta och dela undervisningen med dina kollegor. Det blir så mycket bättre och roligare när man arbetar tillsammans. Kanske är det skolans största utmaning utifrån ett lärarperspektiv – att vara fler lärare i samma klassrum.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Peter Habbe
JOBBAR SOM: gymnasielärare
SKOLA: YBC, en gymnasieskola i Nacka
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Gruppen som blev så tajt så snabbt. Kursledare Anders som med sitt lugn, sin fantastiska litterära blick och ödmjukhet visade oss i skrivandets konst, även om vi bara skummat på ytan. Och miljön på Biskops Arnö.
SÄMST: Att veckan tog slut.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Kursdeltagarna, alla tips och en ny inblick i skrivandet.

Läs debattartiklarna som Peter Habbe skrev efter kursen i:
Pedagogiska magasinet
Skola och samhälle

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer