Info
MARIKA ANDERSSON, REKTOR:

Det är okej att pröva. Och att misslyckas. Och att pröva igen. Var prestigelös! Bjud på dig själv och ha roligt. För det är roligt, nästan jämt.

I huvudet på en skrivarsugen rektor

Efter en veckas intensivt skrivande var det kaos i rektor Marika Anderssons huvud. Så många tankar, så många historier som ville ut. Och en och annan berättelse har redan sipprat ut på hennes blogg. Flera är på väg.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Strax innan jul snubblade jag över en länk till stipendiumet Lärare skriver. Det kändes som en uppmaning – nu skulle jag ta steget börja skriva på riktigt. Äntligen. Jag tycker det är viktigt att vi som jobbar i skolan syns och hörs. Jag vill nå genom bruset med mina texter. Jag vill berätta om det jag gör och att jag älskar mitt jobb. Berätta om det som är bra och det som är jobbigt. Det vill jag göra genom att delta i debatten, genom min blogg och kanske någon gång med en bok.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Att du får vara med och göra skillnad. Du är med och utbildar vår framtid. Du är med i elevernas utveckling, du ser dem växa och utvecklas. Det är ett privilegium. Du har ett jobb där du utvecklas och lär dig nytt. Ett jobb där du är en stor del av elevernas liv under några år. Och att du är oerhört betydelsefull för dessa elever. Du är med och rustar dem för livet. Tänk att du kan bli omnämd som en betydelsefull person i ett sommarprat av en gammal elev. Att det var just du som gjorde den stora skillnaden för hen.

Vad utmärker en bra lärare?
Robert Starrat skriver om etiskt ledarskap i skolan. Jag brukar använda mig av hans begrepp: ansvar, autenticitet och närvaro. En bra lärare tar ansvar och utformar och utvecklar undervisningen utifrån elevernas resultat. Läraren måste vara äkta i mötet med eleverna och mot sig själv. Och närvarande, inte bara fysiskt, utan på riktigt.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Om du är ny i yrket – våga vila i det. Be om hjälp, av kollegor, av rektor, av elever. Skynda långsamt, stanna upp och var nöjd med det du gör. Du lär dig. Du kommer hela tiden att lära dig. Ta hand om dig och gör sådant som ger dig energi när du är ledig. Du kommer att ha dagar då du tvivlar, ta då ett steg tillbaka och kom ihåg varför du valde att utbilda dig till lärare; du ville vara med och göra skillnad.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Marika Andersson
JOBBAR SOM: rektor
SKOLA: Lövgärdesskolan, Angered
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Allt jag lärde mig. Om mig själv och mitt skrivande. Och mötet med alla fantastiska människor som jag delade veckan med. Många nya vänner och relationer som ska fortsätta att utvecklas. Och Anders, kursledaren. Hans kompetens och erfarenhet som han delade med sig av.
SÄMST: Att veckan gick alldeles för fort.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Att jag inte ska ställa för höga krav på mig innan jag ens har börjat skriva. Less is more! Att vänta med poängen. Och så mycket mer.

Läs mer om skrivarveckan på rektor Marikas blogg

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer