Info

MARIE FORSMAN, SPECIALPEDAGOG:

Som lärare blir du aldrig fullärd. Lär av dina kollegors kunskaper och erfarenheter. Och le och visa att du gillar att vara lärare.

Lärarlivet i flera uttrycksformer

Specialpedagogen från Sveg, Maria Forsman, tillbringade en vecka på Biskops Arnö och ger kursen högsta betyg. Nu vill hon fortsätta att skriva om det roliga lärarlivet i flera olika former.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag tycker om att skriva. Men till vardags handlar det mest om dokumentation i mitt arbetet. Jag skulle vilja skriva om hur fantastiskt roligt, stimulerande och omväxlande det är att arbeta i skolan. Kanske som en artikel. Kanske som en krönika. Jag har också ett par bokideér. Vem vet, kanske de blir verklighet någon gång i framtiden.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är roligt, stimulerande och ingen dag är den andra lik. Visst finns det delar i yrket som är trista, men det roliga överväger. Arbetet i skolan blir sällan enformigt och trist.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare lägger ner tid för att skapa relationer. En bra lärare har alltid en väl genomtänkt plan för sin undervisning, men kan vid behov också frångå den. En bra lärare är också kreativ och ser nyttan av att samarbeta med kollegor och andra funktioner i skolan så att det gagnar eleverna. Även om ämneskunskaper är viktiga så måste man ha förmågan att få eleverna att utvecklas.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Ha höga ambitioner. Men ha inte för höga krav på dig själv, att du ska kunna yrket och allt vad det innebär. Man blir nämligen aldrig fulllärd när man arbetar i skolan. Använd det du lärt dig, men ta också vara på dina kollegors kunskaper och erfarenheter. Le – då visar du att du gillar ditt arbete.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Marie Forsman
JOBBAR SOM: specialpedagog
SKOLA: Norra skolan, Sveg
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Helheten! Miljön, samtalen, skratten, kursdeltagarna, kursledaren och kursinnehållet.
SÄMST: På grund av ett tekniskt missöde så missade jag den förberedande uppgiften, vilket var synd. Men vi drabbade fick dock hjälp och stöd för att komma ikapp.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Känslan av att leva i en härlig bubbla. Men också betydligt mer kunskaper, tips och tricks som man kan ha nytta av för att utveckla sitt skrivande.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer