Info
MARIA REPPE SARDELIS, SVENSKLÄRARE:

Du möter ungdomar som ska utbildas och utvecklas. Det är en utmaning. Men kraften i ett klassrum på högstadiet är oslagbar.

Här växer texterna under nya former

Maria Reppe Sardelis är högstadielärare i svenska som andraspråk. Efter stipendieveckan känner hon sig stärkt, mer välformulerad och utrustad med nya verktyg. Nu är det bara att skriva vidare.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag har alltid varit intresserad av texter och skrivit lite själv. Här fick jag chansen att utveckla mitt skrivande, hitta nya former och formuleringar. Under kursen fick jag många goda råd och bra verktyg. Nu känner mig säkrare och tänker fortsätta att skriva. Det blir nog fler texter från mig och det känns spännande.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är som att jobba i direktsändning. Du möter ungdomar som ska utbildas, utvecklas och som ibland utmanar dig. Den kraft som finns i ett klassrum på högstadiet är oslagbar. Läraryrket erbjuder oss att jobba med hjärtat och för mig finns det inget som överträffar det.

Vad utmärker en bra lärare?
Engagemang. En bra lärare förmedlar sina ämneskunskaper på ett bra och varierande sätt. Det ska märkas att vi gillar skolan och tror på utbildningen. Nu är det viktigare än någonsin att visa att skolan kan göra skillnad. En bra lärare räds inte utmaningar.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Organisera dig fackligt och hitta en mentor som har en bra inställning till yrket. Satsa på samarbeten. Saknar du egna erfarenheter, så ta del av andras. Eftersom vi jobbar med utbildning behöver även vi lärare fortsätta lära oss nya saker. Var öppen för fortbildning. Ett bra tips är också att vara rättvis och trovärdig. Elever behöver pålitliga lärare.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Maria Reppe Sardelis
JOBBAR SOM: lärare i svenska som andraspråk åk 6–9
SKOLA: Torvallaskolan, Östersund
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Att få träffa engagerade och skickliga kollegor från hela Sverige.
SÄMST: Att kursen var fem dagar, den hade gärna kunnat vara ett par dagar längre.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Att ord kan göra skillnad.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer