Info
LOTTA NYBERG, GRUNDSKOLLÄRARE:

Den svenska skolan många utmaningar men det händer fantastiska saker i tusentals klassrum varje dag. Det ska vi inte glömma bort.

För nya perspektiv i debatten

Grundskollärare Lotta Nyberg saknar det samhällsvetenskapliga perspektivet i skoldebatten. För det är i de samhällsvetenskapliga ämnena som vi lär oss att förstå människor utifrån deras behov och perspektiv. Det vill hon bidra till.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver och vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag såg en möjlighet att få hjälp och stöttning och att komma igång med att skriva. Till exempel insändare och debattartiklar om lärarnas vardag och verklighet, utifrån vårt eget perspektiv. Men också för lära mig för min egen del. Jag vill ge mig in i debatten i syfte att stärka positionen för de samhällsvetenskapliga ämnena. Hur ofta pratar vi om vikten av goda kunskaper i historia, geografi, religion och samhällskunskap? Ändå är det i dessa ämnen som vi lär oss att förstå människor, deras förutsättningar ur olika perspektiv.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Att få vara en del av framtida generationer. Att få motivera, möta och utveckla barnen utifrån deras behov och förmåga. Att se glädjen i deras ögon när de lyckas med något, stort eller smått.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare är närvarande och ser olikheter och möjligheter hos alla. En bra lärare och som kan kommunicera på olika ”språk”, utifrån individens behov. En bra lärare når både barnet och gruppen.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Var engagerad! Men för att orka vara en bra lärare hela tiden så kräver det att man jobbar med sig själv. Att man begränsar arbetstiden och inte arbetar mer än man ska. Att man från början tar sina raster och pausar och att man inte tar med sig jobbet hem. Att vara lärare är det bästa jobb som finns. Hitta vad som driver dig så kommer du och dina elever att lyckas.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Lotta Nyberg
JOBBAR SOM: grundskollärare, mellanstadiet
SKOLA: Kristdalaskolan, Oskarshamns kommun
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 26, 2021
KURSBETYG:
BÄST: Alla fantastiska nya människor som jag för alltid kommer att bära med mig i hjärtat.
SÄMST: Absolut ingenting, utom möjligen att det tog slut för fort. Det skulle vara fantastiskt med en uppföljning.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Fina minnen, mina nya vänner och en massa inspiration och lust att fortsätta skriva.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Distans På plats
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Distans
På plats
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer