Info

ANNASOFIA TILLENIUS, FÖRSKOLLÄRARE:

Du behöver inte kunna allt på en gång. Ta inte med dig jobbet hem. Var rädd om dig, din återhämtning och dina pauser.

Jobba smart så orkar du vara lärare länge

Våga vara närvarande och engagerad, uppmanar AnnaSofia Tillenius sina kollegor. Men spar på krafterna. Den insikten och ett skrivarstipendium blev startskottet till en debattartikel om lärarnas utsatthet och utbrändhet.

Varför sökte du stipendiet, vad vill du skriva om och varför?
Jag såg att det fanns en möjlighet att få hjälp och stöd. Att stipendiet skulle kunna hjälpa mig att komma igång med att skriva, till exempel insändare eller kanske debattartiklar om lärarnas vardag och verklighet. Och då utifrån vårt eget perspektiv, istället för att låta politiker eller andra tyckare komma till tals och få mediautrymme.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är speciellt att få ta del av den framtida generationen. Att få motivera, möta och utveckla barnen utifrån deras behov och förmåga. Att få se glädjen i deras ögon när de lyckas med något, stort eller smått.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare är närvarande och ser olikheter och möjligheter hos alla. En lärare ska ha förmågan att kommunicera med alla, utifrån vad varje enskild individ. Och på så sätt nå både det enskilda barnet och gruppen.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Var engagerad! Men för att orka vara en bra lärare även i framtiden, krävs det att man jobbar med sig själv. Det är viktigt att man begränsar sin arbetstid och inte arbetar mer än man behöver. Det är viktigt att man tar sina raster och pauser och att man inte tar med sig jobbet hem. Lärare är det bästa jobb som finns. Hitta det som driver dig, då blir det bra både för dig och dina elever.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: AnnaSofia Tillenius
JOBBAR SOM: förskollärare
SKOLA: förskolan Våga Vilja, Avesta kommun
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2019
KURSBETYG:
BÄST: Handledningen av Anders och att få lyssna till andras texter och tankar, att få bolla idéer.
SÄMST: Inget.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Alla kan skriva. Och att vi lärare har så mycket att förmedla. Jag fick dessutom min första debattartikel publicerad i Dagens samhälle. Läs mer här

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Kaffe Te
Minecraft Monopol
Sommarprat Streamad tv-serie
Bok Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Kaffe
Te
Minecraft
Monopol
Sommarprat
Streamed tv-serie
Bok
Ljudbok

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer