Info
EVALIZ PERSSON, GYMNASIELÄRARE:

Jag tycker om att skriva och vill nå ut och berätta om mina erfarenheter efter ett tufft år i skolan. I grunden är jag orolig över de elever som skolan tappar på vägen.

Driven lärare som vill skriva för att nå ut

Fem frågor till EvaLiz Persson. Hon är en engagerad gymnasielärare i svenska, religion och etik, som är mycket nöjd med skrivarveckan och stipendiet Lärare skriver.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Jag sökte stipendiet för att jag tycker om att skriva och för att jag vill nå ut med mina erfarenheter efter ett tufft år i skolan. I grunden är jag orolig över de elever som skolan tappar på vägen. Jag skulle vilja skriva om några saker som sällan lyfts fram när vi pratar om lönelyft och förstelärare med mera. Många människor utanför skolan menar ibland att vi lärare har tre anledningar till varför vi har valt yrket: juni, juli och augusti. Det är ett påstående som gör ont. Jag skulle vilja nå ut till människor och berätta om en vardag fylld av skuld och otillräcklighet. Men också om underbara möten med unga och levande, hoppfulla individer som ändå gör att man orkar kliva upp på morgonen.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag ser en stor fara i att vi inte anpassar utbildningen efter ungdomarna och tappar många på vägen. Jag vill undersöka om nuvarande skolsystem ger alla elever möjligheten att hitta rätt utbildning.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är underbart att se glimten i ögat på de som inte trodde att de kunde. Och att se och möta glädjen och kramarna när de lyckas.

Vad utmärker en bra lärare?
Lyhördhet, flexibilitet och att man nästan kan trolla med knäna. Man måste se individen och hitta nya vägar hela tiden.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Inse att du inte bara är lärare utan att du har så många fler huvudroller. Sätt gränser i din vardag!

Så tyckte stipendiaten:

NAMN: EvaLiz Persson
JOBBAR SOM: gymnasielärare i svenska, religion och etik
SKOLA: Nolaskolan i Örnsköldsvik
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 26, 2017
KURSBETYG:
BÄST: Läraren och den fantastiska miljön. Underbara kvällspromenader och rundturer, många skratt men också lite gråt när vi berördes av varandras berättelser.
SÄMST: Fästingen som jag fick med mig hem och att veckan gick alldeles för fort.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: En av de bättre veckorna i mitt liv som berikade och kickade igång mig. Både yrkesmässigt, genom många diskussioner om läraryrket, och skrivarmässigt genom att vår lärare Lotta lockade fram det som suttit fast så länge.

Stipendiaten väljer:
J.K. Rowling Lev Tolstoj
Sportlov Läslov
Bok i hängmattan Vansbrosimmet
Fidget spinner Rubicks kub
J.K. Rowling
Lev Tolstoj
Sportlov
Läslov
Bok i hängmattan
Vansbrosimmet
Fidget spinner
Rubicks kub

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer