Carl Larsson

KERSTI SLÄDFÄRD

Tomten och den fem år gamla Kersti fick stå modell för 1901 års omslagsbild till tidningen Jultomten. Och Carl Larsson har antecknat i sin kassabok: ”1901 Vignett till Jultomten: Kersti i släden 500 kr.”
Vid den här tiden var Carl Larsson en etablerad konstnär, som bland annat fått i uppdrag att utsmycka Nationalmuseum. Han tyckte att det var viktigt att barn fick en bra utbildning. Under hela sitt liv bidrog han därför med ett stort antal illustrationer till de olika publikationerna som Sveriges allmänna folkskollärares förlag hade. Däribland barntidningen Jultomten, som syftade till att ge barnen roligare och mer lustfylld läsning.
Den här julen är tomten och Kersti på väg mot Sundborns kyrka i en farlig fart med julbockarnas hjälp. Senare i livet åkte Kersti till Falun i samma släde. Kusken Axel Frieberg körde och hela ekipaget välte, mitt på Stora torget. Men slutet gott, allting gott. Kersti gifte sig sedermera med kusken Axel.
Vill du uppleva den här fartfyllda färden så har vi lånat ut målningen till Waldemarsudde. I Bernadotterummet hittar du tomten och Kersti.

Konstnär:
Carl Larsson (1853–1919).
Verk: Kersti slädfärd, akvarell.
Publicerad: I tidningen Jultomten 1901.
Se den!Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet