Johan Tirén

LAPPSKOLA

Konstnären Johan Tirén illustrerade gärna det norrländska fjällandskapet. Han engagerade sig för samernas sak och hämtade många motiv från deras värld. I barntidningen Jultomten kunde man se hans målning ”Lappskola”. Där framgick också att målningen vunnit pris på världsutställningen i Paris.
Efter studenten flyttade Johan Tirén från Oviken i Jämtland till Stockholm för att utbilda sig på Tekniska skolan. Han fortsatte studierna på Konstakademien. På en elevutställning fick han uppmärksamhet för sin skildring av näcken. Den föreställde en ung spelman i Jämtlandsdräkt som lyssnade till näckens fiolspel vid en skummande fors. Han kallade den ”En Jämtlandssägen” och det var Anders Zorn som suttit modell som spelman.
Tillbaka norröver igen ställde han ut tre samiska motiv och lyckades få ett resestipendium som tog honom på en Europaturné. Två år senare var han tillbaka i Oviken i Jämtland. Han fortsatte kämpa för samernas rättigheter. Det starka engagemanget låg dessutom nära till hands, hans yngre bror Karl Tirén var både konstnär och sameforskare. När Johan Tirén gjorde målningen ”Lappar tillvaratager skjutna renar” 1892 var det ett inlägg i debatten ”Kulturkampen”. Den handlade om motsättningar mellan bofasta och samer i Härjedalen, som föranleddes av en illegal skjutning av renar.
Johan Tirén gifte sig med Gerda Rydberg 1884. Paret fick fyra barn varav två av dem, Nils och Stina, blev konstnärer. Mamma Gerda Tirén var också målare, hon ritade jul- och påskkort och gjorde omslag till barntidningen Jultomten. Mest känd är hon kanske för sina illustrationer i boken om Robinson Kruse. Boken gavs ut av Barnbiblioteket Saga 1899 och Gerda Tiréns 116 svartvita illustrationer bidrog till försäljningssuccén.

Konstnär: Johan Tirén (1853–1911).
Verk: Lappskola, pastell.
Publicerad: Som uppslag i tidningen Jultomten 1899 och 1901.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet

Alla fyra konstnärerna i familjen Tirén anlitades av Svensk läraretidnings förlag. Sonen Nils gjorde till exempel en hel uppsättning skolplanscher med vilda djur. Här ser du två av föräldrarnas verk.