Ottilia Adelborg

ORDENTLIGA LOTTA OCH SLARVLISA

Ottilia Adelborg var både författare och konstnär. Och pionjär när det gällde tecknande serier. Som till exempel ”Ordentliga Lotta och Slarvlisa”, som publicerad i barntidningen Jultomten 1914. Den handlade om Lotta som gör allt prydligt, ordentligt och enligt regelboken medan Lisa är en riktig slarva.
Trots en svår uppväxt med en sjuk mor fick Adelborg och hennes två systrar riktiga yrkesutbildningar och kunde försörja sig på sina yrken. Ottilia Adelborg studerade både på Tekniska skolan (idag Konstfack) och Konstakademien.
Hon slog igenom 1893 med den rimmade ABC-boken ”Prinsarnas Blomsteralfabet” i typisk jugendstil inspirerad av den engelska konstnären William Morris. Sitt internationella erkännande fick hon samma år när hon belönades på världsutställningen i Chicago.
Den största framgången kom 1896 med boken om den fläckfrie Pelle Snygg som kommer till byn Snaskeby, där han möts av smutsiga och otvättade ungar. Och hur han, på ett ganska burdust sätt, får alla barn rena och prydliga.
Adelborg serverade ofta moralkakor i sina historier. Hennes egen historia slutade i Gagnef i Dalarna, dit hon flyttade med sina systrar 1903 efter moderns död. Där intresserade hon sig för hembygd och folklig konst och grundade både en knypplingsskola och en hembygdsgård. Hon var aktiv i dåtidens kulturliv och umgicks både med paret Zorn och Larsson. Hon var också inspiratör och ett stöd för den betydligt yngre väninna Elsa Beskow. I Gagnefs gamla prostgård finns hennes liv och leverne bevarat och hennes kulturskatter är samlade på Ottilia Adelborgmuseet.

Konstnär: Ottilia Adelborg (1855–1936).
Verk: Ordentliga Lotta och Slarvlisa, akvarell.
Publicerad: I tidningen Jultomten 1914.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet