Carl Larsson

PRINSESSAN VÅR

Carl Larsson gjorde en mängd omslagsbilder och illustrationer till tidningen Jultomten, en barntidning som gavs ut 1891–1935 för att ge barnen roligare och mer lustfylld läsning. Han var ofta färgsprakande och nyskapande i sina målningar. Men han återanvände också motiven i sina bilder, som den här (lilla bilden). Kanske hade han drabbats av vårkänslor när han klädde om sin fru Karin och deras dotter Kersti i vårlik skrud (stora bilden) och placerade dem i en prunkande trädgård. Och kanske spratt det till ordentligt eftersom han också skrev en dikt till målningen, som han kallade ”Prinsessan vår”. Dikten var inget vidare, tyckte redaktionen på tidningen Jultomten, men målningen blev mycket populär. ”Prinsessan vår” trycktes och såldes via annonser i Svensk läraretidning så sent som 1935.
Har du också vårkänslor? Köp affischen i vår webbutik. Du kan också se ”Prinsessan vår” på Waldemarsudde dit den just nu är utlånad, där hittar du den i det så kallade Bernadotterummet.

Konstnär: Carl Larsson (1853–1919).
Verk: Prinsessan vår, akvarell.
Publicerad: I tidningen Jultomten 1898.
Köp den! Prinsessan vår finns att köpa som affisch i vår webbutik
Se den! På Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet