Carl Larsson

PÅ VIKINGATÅG I DALOM

På mittuppslaget i tidningen Jultomten år 1900 publicerades en av Carl Larssons mest populära motiv. Den somriga målningen blev så omtyckt att den trycktes som plansch. ”På vikingatåg i Dalom” har därför hängt i många svenska klassrum.
Carl Larsson gjorde många illustrationer till barntidningen Jultomten. Larsson själv växte upp under enkla förhållanden i Stockholm, i en tid då det inte fanns så många bilder eller böcker. Och kanske var det därför han värnade lite extra om folkskolans elever. Genom åren bidrog han med många konstnärliga och färgglada bilder till skolbarnens fattiga bildvärld.
Carl Larssons egen bildvärld är vi väl bekanta med, noga dokumenterad av honom själv. Inspirationen till sina motiv hittade han hemma. Barnen, och särskilt frun Karin, var hans favoritmodeller.
Carl Larsson och Karin Bergöö träffades 1882 i Gretz, i den idylliska skandinaviska konstnärskolonin utanför Paris. Karin hade precis avslutat sina studier på Konstakademien, där Carl också pluggat. Den sommaren målade de tillsammans och Carl började måla i akvarell istället för olja. Paret gifte sig ett år senare och deras första barn Suzanne föddes 1884. Tillsammans fick de åtta barn.
Av Karins pappa fick familjen ett litet hus, Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. Under några år användes huset som sommarnöje. Men 1901 flyttade de dit permanent. Med kreativa lösningar, modern inredning och färgsättning förvandlades Lilla Hyttnäs till Carl Larsson-gården med inslag av Carls akvareller och Karins textilier. ”War välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru”, står det vid entrén till ett av världens mest kända konstnärshem och museum.
Du är också välkommen till Waldemarsudde dit målningen just nu är utlånad. Du kan se den i Bernadotterummet.

Konstnär: Carl Larsson (1853–1919).
Verk: På Vikingatåg i Dalom, akvarell.
Publicerad: I tidningen Jultomten 1900.
Se den! På Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet