Carl Larsson

PÅ JULDAGSMORGON

Akvarellen ”På juldagsmorgon” föreställer barnkammaren i Larssons hem på söder i Stockholm. För Carl Larsson var stockholmare och född i Gamla stan. Det var först vid 48 års ålder som han tog familjen med sig och flyttade till Lilla Hyttnäs, som gården ursprungligen hette, i byn Sundborn strax utanför Falun. Fram till dess hade familjen haft Lilla Hyttnäs som sommarnöje. Men på juldagsmorgonen 1895 på Glasbruksgatan 15 såg det ut så här. Äldsta dottern Suzanne lekte med en docka, Lisbeth läste och den yngsta flickan Brita plockade med knappar i en hink. Äldste sonen Ulf provade sina nya skridskor och hans yngre bror Pontus var på krigsstigen. Att skildra barn som lekte på sina egna villkor ansågs mycket modernt på den här tiden. Akvarellen blev känd för en bred publik när den reproducerades i barnens egen tidning Jultomten, som gavs ut av Sveriges allmänna folkskollärareförening 1891­–1935.
Just nu kan du se ”På juldagsmorgon” på Waldemarsudde eftersom vi har lånat ut den dit. Du hittar den i det så kallade Bernadotterummet.

Konstnär: Carl Larsson (1853–1919).
Verk: På juldagsmorgon, akvarell.
Publicerad: I tidningen Jultomten 1895.
Se den!Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet