Elsa Beskow

LISAS FRAMTIDSPLANER

En dag tog Elsa Beskow mod till sig och gick upp till redaktionen för Svensk läraretidnings förlag för att söka jobb. Amanda Hammarlund tog emot, den kärva redaktören för förlagets jultidningar för barn. Beskow erbjöd sina tjänster som tecknare och Amanda Hammarlund tackade ja. Det blev startskottet för Beskows långa och framgångsrika karriär som författare och illustratör. Här är ett av resultaten, ”Lisas framtidsplaner” från 1907, ett tydligt exempel på dåtidens syn på barnuppfostran och det småborgerliga ideal som gällde i ett fattigt och lortigt Sverige.
Elsa Beskows pappa dog tidigt. Brodern skickades iväg för att bo hos släktingar. Mamman tog sina fem döttrar och flyttade ihop med sina två ogifta systrar och en bror. Elsa Beskow växte upp i en kvinnodominerad miljö, där kvinnorna var självförsörjande. De ogifta mostrarna och morbrodern sägs vara förebilderna till bilderböcker om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå som kom långt senare, 1918.
Några av hennes första uppdrag för Svensk läraretidnings förlag var illustrationer till sagorna ”Svenska folksagor” och ”Medeltidssagor”. Hon var då nygift med Natanael Beskow och de hade fått sitt första barn (sammanlagt fick de sex barn tillsammans). Kanske var det ansvaret för hushållet och småbarnslivet som gjorde att hon inte hann teckna alla bilder själv. Som tur var kunde hennes konstnärlige man rycka in och teckna i hennes ställe och därför finns det flera teckningar som inte är signerade av Elsa själv. Men att Natanael hjälpte till ibland vågade inte Elsa Beskow berätta förrän långt senare. En smart utväg annars, för en stressad småbarnsmamma mitt i karriären.

Konstnär: Elsa Beskow (1874–1953).
Verk: Lisas framtidsplaner, akvarell.
Publicerad: I barntidningen Jultomtens praktupplaga 1907.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet