Jenny Nyström

POJKE PÅ SKIDOR

När Jenny Nyström fick uppdraget att göra omslaget till det första numret av barntidning Jultomten 1891 var hon redan en etablerad konstnär. Det sägs att det var Nyström som skapade bilden av den svenska jultomten med sin röda luva. Tidigare tecknades tomtarna som små grå hustomtar som inte alltid var så snälla. Den här skidåkaren tecknad hon 1901.
Under åren blev det många omslag till tidningen. Och hon blev en populär och folkkär konstnär. Hennes bilder uppfattades både moderna och humoristiska. Förutom tidningar illustrerade Nyström många romaner och böcker, men hon är kanske mest känd för sina jul- och grattiskort.
Jenny Nyström föddes i Kalmar men växte upp i Göteborg. Hon gick på Göteborgs musei rit- och målarskola och började måla i olja redan som femtonåring. Hon pluggade vidare på Konstakademien i Stockholm. Som första kvinna vann hon i akademiens tävling och fick sedan ett stipendium för vidareutbildning i Paris. Under studietiden där fick hon ställa ut på den stora Parissalongen 1884.
Hemkommen från Paris gifte hon sig 33 år gammal med Daniel Stoopendaal, som var sjuk under lång tid och dog tidigt. Det var Jenny Nyström som försörjde den lilla familjen, vilket säkerligen påverkade hennes enorma produktivitet. Tillsammans fick de sonen Curt Nyström Stoopendaal, som även han blev en känd julkortsillustratör.
På Kalmar läns museum finns en basutställning med Jenny Nyströms verk. Men hon finns även representerad på flera andra museer runt om i landet.

Konstnär: Jenny Nyström (1854–1946).
Verk: Pojke på skidor, akvarell.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet

Fyra omslag bland flera som Jenny Nyström tecknade för barntidningen Jultomten.