Louis Moe

OMSLAG TILL JULTOMTENS PRAKTUPPLAGA

Vilken svensk unge hade sett en elefant i slutet på förra seklet? Inte många men önska kunde man alltid. I tomtebreven som skickades in till tidningen Jultomten 1894 önskade barnen att tomten skulle komma ridande på en elefant. Sådana konstiga djur använder inte tomten, svarade redaktionen fantasilöst. Men till slut fick barnen sina önskemål uppfyllda, när konstnären Louis Moe tecknande en elefant på omslaget till barntidningen Jultomtens praktupplagan 1899.
Louis Moe var en norsk-dansk konstnär och illustratör. Han föddes och utbildade sig i Norge, fortsatte studierna i Köpenhamn, dit han sedan flyttade. Han bidrog med många illustrationer till både barntidningen Jultomten och Barnbiblioteket Saga. Från sekelskiftet och fram till 1930 var han en av de ledande bokillustratörerna i Skandinavien. Moe finns representerad vid Göteborgs konstmuseum. Förutom julelefanten äger Lärarstiftelsen 121 verk av Moe.

Konstnär: Louis Moe (1857−1945).
Publicerad: Omslag till Jultomtens praktupplaga 1899, akvarell.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet