Olle Hjortzberg

BELÄGRING AV BORG

På 1930-talet beställde Sveriges allmänna folkskollärarförening en serie om tolv planscher av målaren och grafikern Olle Hjortzberg. Motiven skulle illustrera den svenska historien, från vikingatid fram till 1600-talet. Och här ser du några av hans historiska verk.
Olle Hjortzberg växte upp i Linköping men flyttade till Stockholm för att gå som målarlärling. Han hjälpte då sin svåger och illustratören Agi Lindegren med att dekorera Uppsala domkyrka. Därefter studerade han fem år på Konsthögskolan. Med stipendiemedel tog han sin nygifta fru och flyttade till norra Frankrike och sedan vidare till Italien, där han studerade frescomålningar. Därefter fortsatte paret till Grekland och Palestina.
Tillbaka i Stockholm igen gjorde han 28 målningar i Klara kyrka, flera altartavlor och dekorationer i andra byggnader som till exempel i Dramatens restaurang och Rosenbads café. Han fortsatte med stora freskutsmyckningen i Uppenbarelsekyrkan, Saltsjöbaden och altarväggen i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Men man hittar också hans målningar i tunnelbanan vid Rådhuset och Tekniska högskolan.
Från stora penseldrag till små. Olle Hjortzberg anlitades också som grafiker och gjorde förlagor till flera av våra svenska frimärken. Som bokillustratör hade han katekesen, Psalmboken och Gustaf V:s bibel som uppdrag. Han gjorde affischen till OS i Stockholm 1912. Olle Hjortzberg blev också lärare på Konsthögskolan, så småningom professor och direktör på skolan.

Konstnär: Olle Hjortzberg (1872–1959).
Verk: Belägring av borg, olja.
Reproduktion: Skolplansch.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet

Ytterligare tre av Hjortzbergs historiska skolplanscher.