Nils Kreuger

HÄSTARNA KÖR IN RÅG

Under 1911– 1916 målade Nils Kreuger en serie husdjur som blev till skolplanscher på uppdrag av ordförande Alfred Dalin och Sveriges allmänna folkskollärareförening. Från början var det tänkt att Kreuger skulle göra tolv målningar som skulle reproduceras och användas som skolplanscher, i den nya åskådningsundervisning som gjorde sitt intåg 1919. Det blev, av någon anledning, bara fem stycken totalt. Planscherna delas sedan ut till folk- och småskolor gratis. Syftet? Så här står det i Svensk läraretidning från 1924: ”Samtliga tavlor lämpar sig både som åskådningsmedel för undervisningen i naturkunnighet och som väggprydnader.”
Kreuger hade studerat konst både i Sverige och utomlands. Hemkommen från Paris flyttade han till Varberg och bildade Varbergsskolan, en konststil inom det svenska landskapsmåleriet, för att sedan flytta till Stockholm 1896. Men somrarna spendera han på landet och allra helst på Öland bland kor och hästar, som ofta fick stå modell för hans målningar. Han jobbade omväxlande i olja, akvarell och gouache.
En annan plansch och ett annat hästmotiv är ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen”. Den finns att köpa som affisch i vår webbutik.

Konstnär: Nils Kreuger (1858–1930).
Verk: Hästarna kör in råg, 1914, blandteknik.
Reproduktion: Skolplansch i serien ”Våra husdjur”.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet

Tre andra målningar i serien med skolplanscher, som beställdes för att användas som undervisningsmaterial.