Nils Kreuger

BRUNTE HÄMTAS PÅ SÖNDAGSMORGONEN

Nils Kreuger anlitades av Sveriges folkskollärarförening för att göra skolplanscher som kunde användas i undervisningen. Han tecknade fem skolplanscher i serien ”Våra husdjur”. Den mest kända är ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” från 1911.
När Nils Kreuger fick uppdraget var han redan en etablerad konstnär som studerat konst både i Stockholm och Paris. Hemkommen till Sverige igen bosatte han sig i Varberg och tillsammans med Richard Berg och Karl Nordström bildade han Varbergsskolan. Det var en konststil inom det svenska landskapsmåleriet som förenklade bilderna med sammanhängande färgfält och mörka konturer. Kreuger räknas till nationalromantikerna men var också influerad av van Goghs sätt att teckna med korta streck i tusch och små prickar.
Och som pricken över i:et kan du köpa Brunte som affisch i vår webbutik

Konstnär: Nils Kreuger (1858–1930).
Verk: Brunte hämtas på söndagsmorgonen, 1911, olja.
Reproduktion: Skolplansch i serien ”Våra husdjur”.
Köp den! Brunte finns att köpa som affisch i vår webbutik

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet

Nils Kreugers målningar var inspirerande. Anna Maria Roos skrev en berättelse utifrån Kreugers målning i läseboken ”I Önnemo”. Konstnären Britta Ellström, som illustrerade ”Sörgården” och ”I Önnemo”, inspirerades också. Gården på vinjettbilden till de båda böckerna har stora likheter med boningshuset på Kreugers målning.