Info
FREDRIK CLAUSSON, GYMNASIELÄRARE:

Jag vill fortsätta försvara läraryrket från politiskt inflytande. Det är högst relevant just nu när jag upplever att demokratin är hotad av populistiska, nationalistiska och auktoritära krafter.

Vill förändra bilden av läraryrket

Fredrik Clausson höll en lektion om stormningen av Kapitolium och blev därefter hotad av den lokala SD-politikern. Med pennan i högsta hugg vill han fortsätta försvara läraryrket mot politiskt inflytande.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Jag har skrivit länge, men publicerat väldigt lite. Jag skrev noveller som tonåring, som nog gränsade till plagiat. Under några år försökte jag mig på filmmanus – de flesta banala komedier – men en kortfilm blev det. När jag gick lärarutbildningen 2004 började jag blogga, mest om amerikansk politik men senare också om skolan. Bloggandet blev en ventil för mig, där jag kunde skriva av mig. Den erfarenheten var behjälplig när jag, våren 2021, kände mig tvungen att försvara mitt skrå från politiskt inflytande. Jag hade haft en distanslektion för gymnasieelever i historia om stormningen av Kapitolium. Efteråt fick jag förtäckta hot av en vårdnadshavare och tillika sverigedemokratisk lokalpolitiker. Det resulterade i flera artiklar i rent självförsvar som publicerades i dagspress.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Jag vill fortsätta försvara läraryrket från politiskt inflytande. Det är högst relevant just nu när jag upplever att demokratin är hotad av populistiska, nationalistiska och auktoritära krafter – inte bara i USA, Ryssland, Ungern och Polen – utan också här i Sverige. Vi lärare måste bli något slags demokratins väktare. När det arbetet är klart (?) vill jag kanske ge mig på skönlitteratur istället.

Ditt bästa råd till nya lärare?
Det kan ta många år, för mig tog det ungefär 15 år, men du kommer att bli av med ”the Imposter Syndrome”. Du kommer att tro att du inte vet eller kan något, du kommer att gå in i klassrummet och känna dig som en bedragare. Du kommer att tro att du kommer att bli påkommen när som helst av kollegor eller chefer. Du är ingen bedragare. Det är du som blir bedragen – av dina intryck och känslor och din egen osäkerhet.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Fredrik Clausson
JOBBAR SOM: gymnasielärare i historia, engelska, konst och kultur
SKOLA: Polhemsskolan, Lund
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2022
KURSBETYG:
BÄST: Kursledaren, medstipendiaterna och kursmiljön.
SÄMST: Kursen var för kort.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Att öppna sig för både beröm och kritik är nödvändigt för att bli bättre – både som skribent och som lärare.

Läs en av Fredrik Claussons debattartiklar på DN kultur

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer