Info
CECILIA BROSS, FÖRSKOLLÄRARE:

Jag tror på förskolans och förskollärarnas potential och hoppas att en levande debatt kan förverkliga den.

En bra text är en tydlig röst

Som huvudskyddsombud på Lärarförbundet är Cecilia Bross van att debattera. Men hon ville utveckla sitt skrivande och bli ännu tydligare för att kunna diskutera i olika forum, eftersom en bra text ger en tydlig röst.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Skolfrågor engagerar och många har bestämda åsikter om hur skolan ska drivas i Sverige. Jag tycker att det är viktigt att lärare syns och hörs i debatten – det är ändå vår profession det handlar om. Det är vi som vet vad som behövs och vad som fungerar. Jag sökte stipendiet eftersom det innebar en fantastisk möjlighet att förbättra mitt eget skrivande. Jag vill gärna vara med och diskutera i olika forum och då är det skrivna ordet det viktigaste redskapet. En bra text är en tydlig röst.

Vad utmärker en bra lärare?
Vilka lärare minns jag från min egen skoltid? Jo, de som brann för sina ämnen, som var bra på att förmedla sina kunskaper och som tyckte om mig. Det sistnämnda upplever jag som oerhört viktigt – att elever får känna sig omtyckta och sedda är grunden för allt lärande i skolan. En bra lärare ser den unika individen och kan anpassa sin undervisning efter skiftande behov. Det är också en lärare som verkligen tycker om sitt jobb och som vill fortsätta att utvecklas i rollen under hela sitt yrkesliv.

Ditt bästa råd till nya lärare?
När jag arbetar fackligt träffar jag många nyutexaminerade förskollärare och de är ofta ganska stressade. De är ambitiösa och vill göra ett bra jobb, men verkligheten skiljer sig från vad de lärde sig under utbildningen. Mitt bästa råd är att ta det lugnt. Ta inte hem arbete och jobba inte på rasten. Du hinner det du hinner och det är okej. Blir arbetsuppgifterna för många – vänd dig till din chef och be om hjälp med att hitta en bra prioriteringsordning. Och se till att du har en mentor på arbetsplatsen som du kan bolla tankar och idéer med.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Cecilia Bross
JOBBAR SOM: förskollärare och huvudskyddsombud på Lärarförbundet
SKOLA: förskolan Stenkolet på Södermalm, Stockholm
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2022
KURSBETYG:
BÄST: Vår lärare, Anders Sundelin.
SÄMST: Att veckan gick så fort.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Att avsätta tid för skrivandet och att stryka mycket!

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer