Stora läspriset

STORA LÄSPRISET är ett stipendium för lärare som jobbar med att skapa läsengagemang hos barn och unga. Sammanlagt kan 600 000 kronor delas ut. Det fördelas på fyra olika lärargrupper i fyra olika ålderskategorier: för lärare som arbetar med läsfrämjande insatser för barn 0–5 år, 6–11 år, 12–15 år samt för arbete med unga och vuxna 16–25 år. Varje grupp får 150 000 kronor vardera. Och gruppen måste bestå av minst två personer varav minst en ska vara legitimerad lärare.

STIPENDIET DELAS UT för pågående projekt, inte för projekt som redan har genomförts. Arbetet ska bidra till att utveckla barn och ungas läsande i förskola, skola eller i samhället generellt. Prispengarna ska användas för att vidareutveckla och sprida projektet. Det ska handla om att utveckla arbetsmetoder som på ett eller annat sätt gynnar läsning och läsförståelse. Stipendiet innehåller också dokumentation av en forskare som kommer följa stipendiaternas arbete under ett år.

VEM SOM HELST kan nominera kandidater till priset mellan 1 december–31 januari. Men vinnarna utses av en expertgrupp. Det är en väl sammansatt grupp om fem personer som är insatta i ämnet men har lite olika inriktning och kompetenser. Vilka som får stipendierna avslöjas på Bokmässan i Göteborg, i samband med prisutdelningen.

BAKOM PRISET står Lärarstiftelsen tillsammans med föreningen Sällskapet för folkundervisningens befrämjande, SFUB. Vi har samma strävan att stärka och stötta dig som lärare i din yrkesutveckling. Vi har också ett gemensamt intresse i att öka barn och ungdomars läsförmåga. Därför har vi slagit våra påsar ihop och delar ut Stora läspriset, med förhoppningen att de läsfrämjande insatserna kommer eleverna till godo. Och att läsengagemanget ökar.

1 DECEMBER

startar nomineringsperioden och pågår fram till 31 januari.

0 kr
kan delas ut fördelat på fyra priser.

SFUB, Sällskapet för folkundervisningens befrämjande, har haft läsning i fokus sedan föreningen bildades för över 200 år sedan. Idag är uppdraget att bidra till lärarnas kompetens- och kunskapsutveckling inom pedagogik och forskning, främst genom stipendier för studieresor och konferens- och kursdeltagande. Läs mer

Kortfattat om stipendiet:

  • SUMMA:
  • Sammanlagt kan 600 000 kronor delas ut, fördelat på fyra ålderskategorier: för arbete med barn 0–5 år, 6–11 år, 12–15 år och för arbete med unga vuxna 16–25 år. Varje grupp får 150 000 kronor vardera.
  • BEHÖRIGHET:
  • Delas ut till fyra grupper om minst två personer, varav minst en ska vara legitimerad lärare.
  • NOMINERING:
  • I ett första skede kan vem som helst nominera kandidater till priset. I nästa steg väljs vinnarna ut av en expertgrupp. Nomineringsperioden är 1 december–31 januari.
  • PRISUTDELNING:
  • Priserna delas ut på Bokmässan i Göteborg.

LÄS MER om tidigare pristagare av Stora läspriset:
Pressmeddelande 2024
Pressmeddelande 2023

Möt expertgruppen

De som utser stipendiaterna är lärare och forskare och kunniga med fokus på läsning.

Caroline Liberg
juryns ordförande, professor i utbildningsvetenskap med inriktning mot lär- och läsprocesser vid Uppsala universitet.

Hanna Forsberg
svensklärare årskurs 7–9 och vinnare av Stora läspriset 2023.

Åsa Warnqvist
chef för Svenska barnboksinstitutet och docent i litteraturvetenskap.

Karin Jönsson
universitetslektor i svenska med didaktisk inriktning vid Malmö universitet.

Katarina Lycken Rüter
gymnasielärare i svenska och religion och författare.

Stipendiater 2024

HÄR ÄR VINNARNA AV STORA LÄSPRISET 2024. Förskollärarna Anne-Charlotte Holmblad, Anna Svedberg, bibliotekarien Jennie Wall Wennberg och förskolläraren Ulrika Groth i Stenungsunds kommun, de vann för sina läsfrämjande insatser för barn 0–5 år. Fritidspedagogerna Sanna Bylund, Lena Nordström och Tommie Andersson från Själevadskolans fritidshem i Örnsköldsvik fick priset i kategorin 6–11 år och slutligen fick lärare Sara Persson och rektor Malin Ahlsén vid Gunnebo skola i Västerviks kommun priset i kategorin 12–15 år. Stort grattis!
Läs pressmeddelandet

LEKFULLT SAMARBETE I STENUNGSUND

Stenungsunds framgångssaga grundar sig på samarbete mellan familjer, pedagoger och bibliotek för att öka de allra yngstas läslust.

INTEGRATION I FOKUS FÖR PRISVINNARE

För de äldre eleverna på Gunnebo skola, Västervik, är bokcirkel med fika ett vinnarkoncept, både för läsningen och integrationen.

VINNARE VÄCKER LÄSLUST PÅ FRITIDS

Med lek och aktiviteter väcks läslusten på fritids på Själevadsskolan i Örnsköldsvik. De fick pris för sitt arbete med barn 6–11 år.

Stipendiater 2023

HÄR ÄR VINNARNA AV STORA LÄSPRISET 2023. Josefin Öberg, Trehörningsjöskolan i Örnsköldsvik, och Katarina Henriksson, Fredrika skola i Åsele, de vann för sina läsfrämjande insatser för barn 0–12 år. Bibliotekarie Åsa Kullander, lärarna Hanna Forsberg, Cecilia Lindberg och Anna Persson på Ekens skola i Stockholm tog hem priset i ålderskategorin unga och vuxna 13–25 år. Grattis!

Pressklipp i urval

PRISTAGARNA SPRIDER LÄSGLÄDJE I GLESBYGD

De här pristagarna har fått barnen 0–12 år att läsa mer men lyckades samtidigt få nästan hela byn att börja läsa. Hur gick det till?

VINNARNA SATSAR PÅ SHAKESPEARE

Tre lärare och skolans bibliotekarie ska, tillsammans med eleverna i årskurs 7–9 på Ekens skola i Stockholm, satsa på Shakespeare för hela slanten.

RAPPORT OM ARBETET MED BARN 0–12 ÅR

Dokumentation av vinnarnas arbete har gjorts av Kajsa Falkner, universitetslektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet.
Läs rapporten i pdf

RAPPORT OM ARBETET MED BARN 13–25 ÅR

Dokumentation av vinnarnas arbete har gjorts av Katarina Rejman, universitetslektor och programansvarig för grundlärarprogrammet F­3 vid Institutionen för ämnesdidaktik, Stockholms universitet.
Läs rapporten i pdf