30 dec, 2022 | Eva-Lis Sirén

Gott Nytt År!

Jodå, nu har julfriden äntligen landat efter allt firande!
Julklappspappret är sorterat, tomten är ännu icke avslöjad och inga granbarr hamnade i gröten. Och det finns faktiskt några knäck kvar på fatet…

Nu är tid att summera året som gått och tid att se fram emot det kommande. Mycket har hänt för Lärarstiftelsens del och ännu mer kommer att hända under 2023. Vi kan se bakåt på ett år av konsolidering, ökad synlighet och stark proaktivitet. Stolthet över det gångna året och förväntan inför det nya är en god summering av läget.

Viktigt engagemang
Lärarstiftelsen har starkt utökat sitt samarbete med viktiga partners för att tillsammans göra ännu mera för ökad läsning, folkbildning, forskning och för att höja lärarnas röster i den offentliga debatten. Vi vill helt enkelt stärka lärarnas professionella utveckling genom våra stipendier och projekt.

Och det gör vi på många, många sätt. Vi utgör blåslampa i läsdebatten genom våra rapporter Ett läsvänligt land och Biblioteksdöden och visar där på det oroande läget när det gäller ungas läsning och tillgången till folk- och skolbibliotek. Vi delar ut stipendier till innovativa lärare och håller sommarkurs för lärare som vill vässa sitt skrivande. Lärare skriver!

Forskning och konst
Vår vetenskapliga, digitala tidskrift Forskul publicerar artiklar av forskande lärare och vi finansierar inspirationsseminarier och forskarinternat. Vill du ta en titt på vår stora konst- och sagoskatt kan du gå en digital konstvandring på www.lararstiftelsen.se och se verk av Carl Larsson, Jenny Nyström och Elsa Beskow mfl. Samarbetet med Prins Eugens Waldemarsudde utvecklas än mer under nästa år.

Sagolik julklapp
Lärarstiftelsens största projekt någonsin, utställningen En sagolik skola, har nu fått ett permanent hem på Selma Lagerlöfs Mårbacka och nyinvigs i maj 2023. Grattis Mårbacka till Årets julklapp!

Ett stort grattis också till lärarnas nya organisation Sveriges Lärare som sjösätts den 1 januari. Snart går flytten till Rymden – det nya huset vid Slussen i Stockholm, som blir basen för en ny, tung och viktig aktör på skolans område. Vi i Lärarstiftelsen är mycket glada att bli sambos med Sveriges alla lärare också fortsättningsvis.

Till sist är vi väldigt glad att kunna välkomna Lärarstiftelsens nya generalsekreterare, Malin Tufvesson, till oss. Nu kavlar vi tillsammans upp ärmarna för ett Nytt och Gott År!