30 december 2024
Ett år fyllt av forskning & utveckling
Ännu ett år har passerat och det har verkligen varit ett fullspäckat år för Lärarstiftelsen. Vi har skapat nya verksamheter, utsett massor av stipendiater och arbetat extra intensivt med läsning och forskningskommunikation.
Stiftelsen fokuserar på fyra huvudområden: lärares professionsutveckling, forskning, läsning och utbildningshistoria. Dessa områden knyter samman stiftelsens arbete med vårt ursprung och arv – Sveriges allmänna folkskollärarförening.
UTBILDNINGSHISTORIEN
För 115 år sedan blev Selma Lagerlöf den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Några år tidigare hade hon, på initiativ från folkskollärarna skrivit Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. En berättelse som gav skolbarnen en skönlitterär upplevelse, samtidigt som den berättade om Sveriges geografi. I Lärarstiftelsen värnar vi skolans och lärarnas historia och har tillsammans med kunniga utbildningshistoriker skapat en digital plats där du kan ta del av skolans historia ur alla möjliga perspektiv. Där finns också Historielådan där jourhavande utbildningshistoriker svarar på dina frågor.
LÄSNINGEN
Sprunget ur Sveriges allmänna folkskollärarförening är också frågan om läsning. Vi delade ut Stora Läspriset till lärare för andra året i rad och lyfte vikten av läsning i många sammanhang. Inte minst i samband med Bokmässan i Göteborg, där jag bland annat fick tillfälle att i TV4 lyfta värdet av att få unga att vilja läsa mer. Vårt samarbete inom Read Hour fortsatte och vi har deltagit i regeringens råd för ett läsande land. Under året initierade vi Expertrådet för läsning tillsammans med fackförbundet Sveriges Lärare. Ett råd som består av lärare och forskare och som arbetar oförtröttligt med att lyfta de förändringar som krävs för att eleverna i skolan ska utveckla sin läsförmåga. Rådet är mycket efterfrågat och har fått en flygande start.
PROFESSIONSUTVECKLINGEN
En annan viktig del för folkskollärarna var självklart frågan om lärarnas möjligheter att utveckla sig själva och att fördjupa sin undervisning. En fråga som är minst lika aktuell idag. Under 2024 haft vi haft fler sökande än någonsin till våra stipendier och kurser. Vi startade ett samarbete kring Skolornas Fredspris som delas ut till skolor som vill utveckla demokratiundervisningen. Vi delade även ut det nya stipendiet: Alice Tegners musikstipendium.
FORSKNINGEN
I januari lanserade vi webbplatsen Lärare och Forskning som är en samlingsplats för vetenskapliga nyheter om forskning. Varje månad publiceras nyheter på ett särskilt tema, allt ifrån läsning och slöjd till hållbar utveckling och bedömning. Det här en sajt som kompletterar vår tidigare satsning på en vetenskaplig podd med samma namn. Avsikten med dessa plattformar är att ge dig som är lärare bättre tillgång till vetenskapliga resultat som kan stödja och utveckla undervisningen.
Vi har stöpt om vår vetenskapliga tidskrift, Forskul, och den är numera en del av Kungliga bibliotekets publiceringar av vetenskapliga tidskrifter. Det är med stor stolthet som vi ser att den håller mycket hög vetenskaplig kvalitet samtidigt som den har sitt tydliga fokus kvar på undervisning.
Ytterligare en satsning vi gjorde under året är Lärarnas Forskningskonvent. Stiftelsens finansiering av konventen har möjliggjort en ny mötesplats för lärare och forskare. Under nästa år hoppas jag att vi ses på något av konventen som ska hållas både i Malmö och i Umeå.
Vi har under året infört Lärarstiftelsens forskarpris. Priset går till personer vars forskning som har haft stor betydelse för undervisningens utveckling och för lärarkåren. Ett riktigt stort grattis till professor Niklas Pramling som fick Lärarstiftelsens forskarpris 2024 för sitt arbete med lekresponsiv undervisning i förskolan.
För forskare inom utbildningssektorn har vi skapat kursen Forskare påverkar, som ska ge verktyg för ett aktivt deltagande i samhällsdebatten. Vi kör igång den första kursen i februari och ser fram emot att följa deltagarna på resan.
STYRELSEN
Under året har stiftelsen fått en ny styrelse med ordförande Maria Irving i spetsen. Vi har därmed också fått avtacka vår mångåriga ordförande Eva-Lis Sirén som har sett till att ge stiftelsen de förutsättningar vi har idag. Det ska bli fantastiskt roligt att utveckla stiftelsen vidare tillsammans med den nya styrelsen.
GOTT NYTT ÅR!
Nu knackar ett nytt år på dörren. Ett år då jag lovar att du kommer kunna ta del av flera nya satsningar från oss. Du kommer att kunna delta på nya aktiviteter, söka stipendier och förkovra dig i vetenskapliga nyheter. För vi vill bidra till att du som lärare eller forskare kan utvecklas ännu mer.
Från oss till er – ett riktigt Gott Nytt År!