Skolplansch av Nils Tirén. Foto: Malmö Museer

En sagolik skola öppnar på Malmö Museer

2017 fyllde den svenska folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år, som invigdes på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm i mars förra året. Nu har turen kommit till Malmö Museer.

Där visas utställningen 27 januari–22 april 2018. En sagolik skola – Folkskolan 175 år är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag.
Med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar firar utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna. Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk ifrån Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin som lanserades vid förra sekelskiftet. Framstående författare och konstnärer blev på uppdrag av lärarna ombedda att engagera sig i folkskolan genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och därmed öka bildningen.
– När folkskollärarna gav etablerade konstnärer och författare uppdraget att skapa bilder, böcker och illustrationer, fick svensk skola en unik berättar- och konstskatt genom Barnbiblioteket Saga. Detta har bidragit till att höja kvalitén i skolan och vi känner en stolthet att få visa upp den här utställning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen.

Malmö Museer kompletterar utställningen med skolplanscher
I Malmö Museers samlingar finns det tusentals skolplanscher. I samband med utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år passar museet på att visa ett urval ur samlingen. För de som växte upp under skolplanschernas tid kan planscherna säkert väcka nostalgiska minnen. För yngre kan de ge en inblick i hur vår omvärld visualiserades i den svenska folkskolan. Vissa planscher kan idag upplevas som idylliserande eller fördomsfulla. Skolplanscherna avspeglar sin tid och har mycket att berätta om en tid som ligger oss ganska nära, men samtidigt var väldigt annorlunda.

Film med röster från dagens skola
På Malmö Museer kommer även en intervjuserie i form av en film att visas som en avslutande del av utställningen. Lärare och elever från Malmö berättar i intervjuserien om skolan idag och hur de ser på skolans utmaningar nu och i framtiden.
– Det är väldigt roligt att vi får möjlighet att visa upp skolans dolda konstskatt och visa vad den har haft för betydelse för barns lärande genom åren. Att dessutom kunna få diskutera skolans betydelse för demokratins utveckling och allas lika värde känns viktigt, säger Samuel Thelin, utställningsproducent på Malmö Museer.
För att göra utställningen tillgänglig för alla finns den även att se på webbsidan www.ensagolikskola.se. I samband med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år arrangeras också föreläsningar, medlemskvällar och andra kringarrangemang.

Martina Mälarstedt 11 januari, 2018

För mer information:

ensagolikskola.se
Malmö Museer 
Bildarkiv: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Malmö Museer: Samuel Thelin, 0734-224125, samuel.thelin@malmo.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.