5 dec 2022

En sagolik julklapp

Efter att ha tagit fram och utvecklat utställningen ”En sagolik skola” om skolans historia, donerar nu Lärarstiftelsen utställningen till Mårbackastiftelsen för att bli en permanent del av Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Lärarstiftelsen har beslutat att donera den hyllade utställningen ”En sagolik skola” till Mårbackastiftelsen. Utställningen, som nu får en permanent plats på Selma Lagerlöfs Mårbacka, är en lekfull och fantasirik exposé över den svenska skolans historia som nu kompletteras med delar som fördjupar sig i Selma Lagerlöfs storartade insatser som författare.
– Vi är otroligt glada och stolta över att få ta emot den underbara utställningen ”En sagolik skola”, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbackastiftelsen. Den kommer verkligen komma till glädje för alla de skolklasser som varje år besöker Mårbacka, som nu får en möjlighet att följa den svenska skolans spännande framväxt.

Bland förgrundsgestalter och pionjärer
I utställningen möter vi de förgrundsgestalter och pionjärer som kring förrförra sekelskiftet formade den svenska skolan. Fridtjuv Berg ”den svenska grundskolans fader”, Ellen Key, Carl Larsson, Selma Lagerlöf, som alla var av stor betydelse för att föra in konsten och litteraturen i skolan, berättar sin historia. Vi får möta barnen i skolan, lärarna som utvecklade sin profession och eldsjälarna som verkade för elevernas tillgång till högklassig konst och litteratur.

Landets största läsatsning
Sveriges genom tidernas största lässatsning, Barnbiblioteket Saga, som startades av folkskollärarna Emil och Amanda Hammarlund, presenteras med ett urval av illustrationer och texter.
– Lärarstiftelsen är väldigt nöjda över att kunna ge alla skolbarn som besöker Mårbacka denna tidiga julklapp, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen. Det är med varm hand vi nu lämnar över ”En sagolik skola” till Mårbackastiftelsen – ett unikt dokument över den svenska skolans utbildningshistoria, över dess eldsjälar, lärare och elever. Det känns riktigt bra i magen att den får ett hem på vackra Mårbacka.

Nyfiken på hur utställningen såg ut när den visades 2019? Se 360-gradersfilm från utställningen här

Mer om ”En sagolik skola”:

Utställningen sätter fokus på pedagogiken, bilden och litteraturen som karaktäriserade folkskolans utveckling i ljuset av den svenska skolan idag. Historien vandrar från tiden innan skolan fanns, över folkskolan, den allmänna grundskolan mot dagens skola.

Mer om Mårbackastiftelsen:

Mårbackastiftelsen är grundad av Selma Lagerlöf och har som uppgift att äga och förvalta Mårbacka som en släkt- och minnesgård. Mårbacka leds av en styrelse.
Mårbacka drivs av en privat stiftelse i enlighet med Selma Lagerlöfs testamente. Alla intäkter används till drift och underhåll av anläggningen. Verksamhetsansvarig är intendent Irene Henriksson och en personalstyrka på ca tjugo anställda, mest under sommarmånaderna. Till sin hjälp har hon även en chefsguide, en trädgårdsmästare och en caféansvarig. Ombyggnationen av Magasinet på Mårbacka och del av utställningen ingår i leaderprojekt Växtlust Värmland.