22 november, 2021

Bildningens väg

Konstverket Hommage, är en hyllning till den annorlunda och kreative läraren Karl Johan Staaf.

”… han älskade Skolan. Inne i skolan fanns Sverige, där fanns Världen på besök varje dag.” Harry Martinson

I sin bok ”Nässlorna blomma” har författaren och Nobelpristagaren Harry Martinson beskrivit en för honom mycket betydelsefull person, nämligen läraren Karl Johan Staaf i Nebbeboda skola. Staaf var en ovanlig och kreativ lärare, älskad och i viss mån även misstrodd.

I nordvästra hörnet av Blekinge, där Harry Martinson växte upp, inledde Nebbeboda intresseförening ett kulturprojekt i samband med kulturveckan ”Nässelfrossan” i Olofströms kommun. År 2017 var temat för kulturveckan ”Bildningens vägar”. Projektet är tänkt som en hyllning till Karl Staaf – en förebild för den gode läraren. Föreningen vill lyfta fram goda förebilder för skola, bildning och lärande. Och inte minst lärare.

– Det cirkulerar alldeles för ofta mediala inlägg om den dåliga skolan och dess företrädare, säger Mimmi Nilsson, lärare och projektledare för ”Bildningens vägar”.

– Positiva inslag i mediebilden är viktiga för att lyfta betydelsen av skola, bildning och lärares insatser. Därför har vårt projekt handlat om den gode läraren, fortsätter Mimmi Nilsson.

Längs vägen mellan Olofström och Nebbeboda skola, längs bildningens väg, står nu fyra milstenar i form av skulpturer. De är huggna i diabas, sk svart granit, som är en unik bergart för de lokala stenbrotten. Skulpturerna står på fundament, associerande till de stenmurar som det finns gott om i trakten och har symboler och korta citat. Skulpturerna är strama i sitt uttryck för att ge tillfälle till fria diskussioner kring de inhuggna citaten och deras innebörd.

Projektet genomförs med stöd av bla Lärarstiftelsen.

Kort om projektet:

De fyra konstverken längs Bildningens väg invigdes i oktober 2021.
Konstnär och bildhuggare: Anja Roemer från Holland.
Initiativtagare och projektledare: Mimmi Nilsson.

”… han älskade Skolan. Inne i skolan fanns Sverige, där fanns Världen på besök varje dag.”

Harry Martinson