I sagans värld, illustration t.v. av Gerda Tirén

Unik utställning om svenska skolans framväxt

Förra året fyllde folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år som nu kommer till Umeå.

Nu har turen kommit till Västerbottens museum i Umeå där utställningen öppnar 6 maj. En sagolikskola – Folkskolan 175 år är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag.

Med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar vill utställningen uppmärksamma folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna. Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk från Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin och som lanserades vid förra sekelskiftet. Framstående författare och konstnärer blev på uppdrag av lärarna ombedda att engagerasig i folkskolan genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och därmed öka bildningen.

– När folkskollärarna gav etablerade konstnärer och författare uppdraget att skapa bilder, böcker och illustrationer, fick svensk skola en unik berättar- och konstskatt genom Barnbiblioteket Saga. Detta har bidragit till att höja kvalitén i skolan och vi känner en stolthet att få visa upp den här utställning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen.

Umeåperspektiv
Inför öppningen i Umeå har utställningen kompletterats med ett lokalt perspektiv. I kortfilmen Röster från dagens skola i Umeå kommer lärare, elever och skolledare till tals om och resonerar om skolans möjligheter och utmaningar. Helena Magnusson är ansvarig för utställningar på Västerbottens museum och är mycket glad att få visa En sagolik skola– Folkskolan 175 år i Umeå, som nordligaste platsen i landet på turnén.

– Jag är övertygad om att utställningen kommer att bli mycket välbesökt och väcka många minnen till liv, både fina och mindre trevliga. Vi har ju alla erfarenhet av skolan och de skiljer sig förstås mycket åt. Sommarens familjetema är just skolan och vi erbjuder utöver utställningen också aktiviteter i skolhuset på friluftsmuseet samt i barnens skaparverkstad Minimus. Temat kan förhoppningvis öppna för nya samtal över generationsgränserna.

För att göra utställningen tillgänglig för alla finns den även att se på webbsidan www.ensagolikskola.se.

I samband med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år arrangeras också föreläsningar, medlemskvällar och andra kringarrangemang.

För mer information:

ensagolikskola.se
Västerbottens museum
Bildarkiv: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Västerbottens museum: Anki Berg, strateg och informatör, tel 070-320 81 55, anki.berg@vbm.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.