Skolan i bild gästar Historieland, Jamtli

 
Grattis och hurra klass 3C på Vallaskolan på Frösön som vann 3000 kronor i Lärarstiftelsen och Lärarförbundets stora bildprojekt Skolan i bild! I december summeras alla bidrag från lärare och elever till ett tidsdokument som blir en bildantologi över skolan i Sverige. För vilka kan bäst skapa bilden av svensk skola om inte de som finns där varje dag?

Och vilken dag det blev när priset delades ut på Jamtli i Östersund där Lärarstiftelsens ordförande var prisutdelare! Att radio och tidningar uppmärksammade elevernas bidrag till antimobbing och allas lika värde var extra roligt också för alla lärare och föräldrar som deltog.
Förutom själva prissumman, äran och stora artiklar i lokalpressen fick klassen dessutom delta under en hel dag på Historieland, det fina Friluftsmuseet som sommaren 2019 har skola och barn som tema tillsammans med utställningen En sagolik skola.

Barnaktiviteterna är många och man kan pröva på kraftverket, styra vattenhjul eller bli flottare eller mejerska vid ån, träna på trafikvett på 1950-talet, följa med på en tidsresa från 1700-talet och framåt, leva som barn förr på en av Jamtlis gårdar, husförhöras av prästen, uppleva Fem myror är fler än fyra elefanter och annat lattjolajbans samt spåra vargen inne på museet.

De vinnande eleverna i klass 3C fick klä sig tidstypiskt, leva med i olika tiders familjer, delta i husförhör, träna läsning i en skola på 1800-talet, öva hur man klarar en älgkrock på 1950-talets bensinstation samt åka karusell, slänggunga och äta sockervadd på nöjesfältet anno dazumal. En heldag helt enkelt!

Tack Jamtli museum med all er fantastiska personal!

 

Eva-Lis Sirén 9 juli, 2019

För mer information:

Jamtli

 

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.