22 augusti 2022

Read Hour

Läs! Läs högt för någon eller läs tyst för dig själv. Missa inte Read Hour Sverige, en landsomfattande manifestation för att stärka läsandet som drivs av Läsrörelsen. Den 8 september klockan 19.00 är det dags. Då kommer hela Sverige läsa under en gemensam lästimme. Läsande förebilder, i alla åldrar och med olika bakgrund, kommer ansluta sig till satsningen för att öka medvetenheten om vikten av och framför allt lusten till läsningen.

Lärarstiftelsen är stolt att ge Läsrörelsen stöd för satsningen, tillsammans med Svenska Akademien och Microsoft. Och mängder av samarbetspartners har anslutit sig – inte minst från Nätverket LÄSLOV med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. Även Skolverket har anslutit sig. Lärarstiftelsen har länge arbetat med läsfrämjande åtgärder, från barnbiblioteket Saga i början av förra seklet till dagens uppmärksammande rapporter om Biblioteksdöden och vikten av att Sverige blir ett läsvänligt land. Nu vill vi stärka läsandet ytterligare med Read Hour Sverige. Ordförande Eva-Lis Sirén är en av de läsande förebilderna:
– Läsning har gett mej fantastiska upplevelser i det lilla och vidgat världen. Genom läsning möter jag andra människors livsupplevelser, tankar och miljöer. Läsning är verkligen fantasins, inlevelsens och språkets stora utvecklare.

Read Hour är en symbolisk timme för att stimulera lusten till läsandet. Och vikten av att läsa – med ögon, öron och fingrar, säger Elisabet Reslegård som är ordförande och projektledare för Läsrörelsen. Nu uppmanas alla som deltar att lägga upp bilder och inlägg på sociala medier med hashtaggen #ReadHourSverige och gärna även #ReadHour.
Så ta fasta på läslusten. Plocka upp en bok, slå dig ned på ett bra ställe, läs högt för någon eller tyst för dig själv!

Kort om projektet:

Read Hour började i Finland 2019 efter ett initiativ av finska Barn- och ungdomsstiftelsen och sammanfaller med FN:s Läskunnighetsdag den 8 september.
Det  här är början till en internationell rörelse. I år sker Read Hour inte bara i Sverige och Finland utan även i Storbritannien och Estland.