När ses första spåren av det demokratiska uppdraget i styrdokumenten?
Skola i samhällets tjänst var titeln på 1940 års skolutrednings betänkande från 1944. I den skrevs det fram att skolan skulle omdanas efter det moderna samhällets behov.
I 1946 års skolkommissions betänkande från 1948 utvecklades denna strävan. Förutom att ta sin utgångspunkt i den tidigare skolutredningens diskussion, så framhölls att det var på sin plats att i den kommande skolreformen tydligt betona att en viktig målsättningen med skolan var ”att fostra demokratiska människor”.
Skolans demokratiska uppdrag kom sedan att skrivas fram i de läroplaner som låg till grund för grundskolan. I läroplanen från 1962 hänvisas till skollagens första paragraf. Där skolans uppgift att förmedla eleverna kunskaper och främja deras utveckling ”till dugliga och ansvarskännande samhällsmedlemmar”, var den övergripande målsättningen.
I läroplanen från 1969 tydliggjordes skolans demokratiska uppdrag ytterligare. I läroplanen står det att ”skolan har till uppgift att hjälpa och stimulera varje elev att på bästa sätt ta till vara och utveckla sina inneboende förutsättningar både som enskild individ och som medborgare i ett demokratiskt samhälle”.
Vidare läsning
Den som vill veta mer om skolans demokratiska uppdrag kan läsa Skolverkets kunskapsöversikt Skolan och medborgarskapandet
Frågan är besvarad av utbildningshistoriker Johanna Ringarp
Vilken roll har den svenska skolan och lärarna spelat i ”svenskifieringen” av vår samiska befolkning?
Skolan har spelat en stor roll för hur den samiska befolkningen i Sverige behandlats. Så långt tillbaka som till 1600-talet
Läs mer
När skotten i Ådalen föll 1931 rapporterade bl a SvD onyanserat till fördel för militärens agerande. Vet vi något om hur denna händelse behandlades i skolan? Av de samtida lärarorganisationerna?
Tack för en intressant fråga!
Läs mer
Vad tjänade lärare under 1800- och 1900-talen?
Vilka skolämnen som har varit viktigast har självfallet skiftat genom historien. I dagligt tal brukar man idag benämna svenska, matematik och engelska som grundskolans kärnämnen, eftersom det krävs
Läs mer