Ett sagolikt slut
Det var en gång en utställning som hette En sagolik skola. Utställningen föddes ur en idé som Lärarstiftelsen fick i samband med att folkskolan skulle fylla 175 år. Det var en sagolik idé som också blev verklighet. År 2017 öppnade utställningen med pompa och ståt.
Det var Lärarstiftelsen som var initiativtagare och finansiär till utställningen. Men när Lärarstiftelsen berättade om sin idé var det flera som ville vara med och fira. Tillsammans med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet, Sveriges Museer, Svenska barnboksinstitutet och Postkodlotteriets kulturstiftelse började planeringen inför utställningen, som skulle bli både storslagen och alldeles sagolik.
Det var en gång ett bibliotek …
Syftet med utställningen var att visa skolans betydelse för folkbildningen genom åren fram till idag. Den skulle handla om folkskolans pionjärer, om skolans och läraryrkets utveckling. Men också om dagens och framtidens utmaningar i skolan, om demokrati, om källkritik och digitalisering.
Lärarstiftelsen funderade länge och väl vad utställning skulle heta. Men så en vacker dag kom man på det! Den skulle kallas En sagolik skola efter barnbiblioteket Saga, en av Sveriges största lässatsningar någonsin som lanserades förra sekelskiftet. Utställningen skulle också berätta om Sagabiblioteket och visa alla konstskatterna. Den skulle berätta om författarna och konstnärerna som hjälptes åt att göra nytt skolmaterial så att barnen skulle tycka att det var roligare att gå i skolan då, en gång för länge sedan.
Sagan blir verklighet
Efter mycket hårt arbete och planerande slog man upp portarna till utställningen den 11 maj 2017 på Prins Eugens Waldemarsudde i den kungliga huvudstaden. Där fanns fantastiska konstverk, tomtar, troll och prinsessor som besökarna kunde titta på. Och de kunde njuta av alla underbara berättelser. Det var så fint att till och med kungaparet kom på besök och skolministern höll tal.
Lärarstiftelsen hade också gjort en webb för utställningen, en sagobok och ett utställningsmagasin. Författaren Ulf Stark hade specialskrivit tre nya sagor. Det anordnades seminarier och debatter. Utställningen figurerade i media och med tryck på mjölkpaket.
När verkligheten överträffar sagan
Lärarstiftelsen ville att hela Sverige skulle få uppleva En sagolik skola. Därför beslöt man att utställningen skulle åka på turné. I över två år åkte den land och rike runt till sammanlagt åtta olika museer; från Umeå i norr till Malmö i söder.
Som ringar på vattnet anordnades många aktiviteter längs vägen. Det blev ännu fler seminarier, debatter och studiecirklar. Filmer spelades in, teaterföreställningar anordnades liksom historieresor och studiebesök för skolklasser. Nya spännande projekt initierades och startades, som gynnade både lärare och elever. Och som kommer att fortsätta göra det, i många långa år framöver. Den 25 augusti 2019 avslutades den sagolika resan i Östersund. Då hade utställningen setts av 250 000 besökare, något som Lärarstiftelsen aldrig ens vågat drömma om. Ibland överträffar verkligheten sagan. Snipp snapp slut.
PS. Missade du utställningen? Kliv in i sagans värld virtuellt med vår 360-gradersfilm
25 augusti, 2019
Projektet i korthet:
Utställningsperiod: 11 maj 2017–25 augusti 2019
Antal besökare: 250 000 personer
Samarbetspartners:
Sveriges Hembygdsförbund
Lärarförbundet
Sveriges Museer
Svenska barnboksinstitutet
På turné till:
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
Kalmar läns museum, Kalmar
Regionmuseet, Kristianstad
Malmö museer, Malmö
Västerbottens museum, Umeå
Dalarnas museum, Falun
Värmlands museum, Karlstad
Jamtli, Östersund
Se filmen om en skoldag anno 1919
Se en 360-graders film om utställningen
Fler nyheter
PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.