När skotten i Ådalen föll 1931 rapporterade bl a SvD onyanserat till fördel för militärens agerande. Vet vi något om hur denna händelse behandlades i skolan? Av de samtida lärarorganisationerna?

Tack för en intressant fråga! Jag har tittat i Svensk Läraretidning (organ för Sveriges Allmänna Folkskollärarförening) och Tidskrift för Sveriges Läroverk (organ för Läroverkslärarnas riksförbund) för år 1931 och det finns ingen diskussion alls om saken. Det i sig är inte så förvånande – lärartidningarna innehöll mest diskussioner om undervisning och skolans organisation. Aktuella politiska frågor berörs i stort sett aldrig under denna period.

Historikern Roger Johansson skrev sin avhandling om historiemedvetande och historiebruk beträffande just Ådalen -31, och han har i ett kapitel undersökt hur händelsen skildras i de vanligaste förekommande läroböckerna från 1945 och framåt. Den första lärobok han hittat som över huvud taget nämner skotten i Ådalen är en bok från 1958. Fram till 1970-talet är det också den enda boken där det över huvud taget nämns. Under senare decennier förändras dock detta och Ådalen ingår i de flesta av Johansson undersökta läroböcker.

I sin analys av boken från 1958 gör Johansson följande notering:

”[Händelserna i Ådalen] beskrivs av [författaren] som kravaller mellan tillkallade arbetsvilliga och kommunistiska demonstranter. Flera personer dödas när den inkallade militären skjuter skarpt. Vad som kännetecknar [författarens] framställning är de passiva formuleringarna i tillkallade, personer dödas, och den inkallade militären. Den enda aktiva gruppen förefaller att vara kommunistiska demonstranter.” (sid. 310)

Med tiden blev alltså skildringar av skotten i Ådalen ett vanligare inslag i läromedel i historia, och en mer nyanserad hållning framhölls i senare tiders läromedel. Bland annat visar Johansson att en större förståelse för arbetarna i Ådalen framträder i läroböcker från perioden 1971-1996.

Läs gärna mer i Roger Johanssons intressanta avhandling:

Johansson, Roger (2001). Kampen om historien -Ådalen 1931- Sociala konflikter, historiemedvetande och historiebruk 1931-2000.

Frågan är besvarad av utbildningshistoriker Sara Backman Prytz

Historiska frågor får svar

VÅRA JOURHAVANDE SKOLHISTORIKER ger dig svar på dina historiska frågor inom tre arbetsdagar. Nedan ser du några frågor och svar.
Ställ en fråga eller läs alla frågor och svar

TRE FORSKARE skriver om utbildningshistoria. Johanna Ringarp, Sara Backman Prytz och Esbjörn Larsson ger oss ett historiskt perspektiv på gårdagens och dagens skola. Vad hände egentligen? Och hur påverkar det oss idag?
Historiker berättar