En sagolik skola flyttar till Umeå

Lärarstiftelsens utställning ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år” fortsätter att turnera landet runt. I Umeå visas utställningen på Västerbottens museum 6 maj – 26 augusti 2018.

Nu har turen kommit till Umeå! Västerbottens museum visar nu utställningen som firar Folkskolans 175 årsjubileum ”En sagolik skola” över sommaren och fram till den 26 augusti. Lördagens invigning bjöd inte bara på strålande vackert väder utan även på tal av museichef Ulrica Grubbström och Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén. Det var fullsatt, och stora som små fick njuta av ”flourtantsrapp” då de två fd flourtanterna (vida kända i hela Umeå) berättade om sin tid som tandhälsans väktare och som avslutade sitt framförande med en bejublad rapp och flourskölj ur autentiska plastmuggar.

Det gamla skolhuset
Västerbottens museum har ett skolhus på Gammlia som är flyttat från Botsmark. Det används i den pedagogiska verksamheten under utställningens tid. Här får barnen vara med om en skoldag som den var vid förra sekelskiftet, skriva på griffeltavla och sudda med hartassar. Se de många skolplanscherna som hänger på väggen. Det ryktas om att Fröken är ganska så sträng om man inte kan sin läxa.

Mina ungar – dagbok från en byskola
I anslutning till utställningens öppnande visades också föreställningen Mina ungar – dagbok från en byskola,en föreställning i ord, ton och måleri baserad på Berta Hanssons dagboksanteckningar och bilder från sin tid som småskollärarinna och konstnär under 1900-talet. Dagens skola presenteras i den nygjorda filmen Röster från dagens skola i Umeå där elever, lärare och skolledare kommer till tals. Den finns även att se här:

Tack Västerbottens museum för att ni vill stå värd för vår utställning!

Martina Mälarstedt 8 maj, 2018

För mer information:

ensagolikskola.se
Västerbottens museum
Pressbilder: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Västerbottens museum: Anki Berg,  anki.berg@vbm.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.